Byggtorget logoByggtorget logo
Barneføtter på tregulv og gulvisolasjon av trefiber.Barneføtter på tregulv og gulvisolasjon av trefiber.
Barneføtter på tregulv og gulvisolasjon av trefiber.Barneføtter på tregulv og gulvisolasjon av trefiber.

Gulvisolasjon: Det du trenger å vite

Opplever du kalde gulv hjemme? Da kan det være behov for å legge gulvisolasjon. Her får du tips til isolering av gulv, og hvilke regler som gjelder.

Du merker ofte selv om gulvet ditt er dårlig isolert. Er det kaldt på gulvet, kan det være behov for etterisolering i boligen. Har du en kjeller uten oppvarming eller kryprom, er isolasjon av gulvet nødvendig for å unngå kalde gulv.

Isolering gulv: Regler du må vite om

Plan- og bygningsloven krever at gulvet skal ha minst 20-30 centimeter isolasjon.

Dampsperre i gulv

Du trenger ikke fuktsperre under alle gulv. Du bruker dampsperre for at gulvmaterialer ikke skal utsettes for fuktighet fra undergulvet, og det gjelder som regel kun i første etasje.

Isolerer du mot krypkjeller må du også sikre isolasjonen med en vindsperre, og opprettholde god lufting for å motvirke fuktproblemer.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Isolere betonggulv

Ved å isolere betonggulv kan du spare inn på utgiftene til strømregningen, samtidig som du får et mer behagelig gulv å gå på. Et uisolert betonggulv er kaldt under føttene, og selv få millimeter med isolasjon merkes.

Isolerer du første etasje med gulv på grunn eller kjellergulv, er det fare for fukt fra grunnen. Derfor er det viktig å legge fuktsperre. Bruk minst 0,2 mm tykk plastfolie eller knasteplast. Bruk deretter undergulvsplate, ullpapp eller parkettunderlag før du legger gulvet.

Les også: Etterisolering av gamle hus

Isolere med isolasjonsplater og isoporplater

En enkel løsning for å isolere gulvet, er å legge flytende gulv med EPS eller XPS på betonggulv med gulvsponplate over. Dette er en god løsning for etterisolering av kjellergulv.

EPS er isoporplater som er sterke, trykkfaste og holdbare. Skal du bruke isoporplater, er det viktig å bruke EPS med høy trykkfasthet. De veier lite, er prisgunstige og enkelt å gjenvinne.

XPS, ekstrudert polystyren, er isolasjonsplater som har god isolasjonsevne, lavt fuktopptak og høy trykkfasthet. I likhet med EPS har isolasjonsplatene lav vekt og er enkle å skjære til. Platene er også hundre prosent gjenvinnbare.

XPS har høyere motstand mot dampgjennomtrengning enn EPS og passer derfor best til isolering av fuktige steder som gulv, kjellergulv og grunnmurer. XPS er også tettere og stivere enn EPS og egner seg godt der isolasjonen blir utsatt for høye trykknivåer.

Med både EPS og XPS legges dampsperre over. Deretter legger du gulvsponplater som limes i not og fjær før du legger ønsket gulv.

Se vårt utvalg EPS og XPS til gulv her.

Sjekk overganger

Kalde gulv kan også være resultat av at det er dårlig isolert i overgangen mellom gulv og yttervegger. Ved å fjerne listene og dytte inn ekstra isolasjon i hulrommet mellom gulvet og veggen kan det hjelpe.

Før du legger gulvet må du passe på at undergulvet er helt rett, ellers risikerer du å få knirk og svikt i gulvet. Les mer om hvordan få et knirkefritt gulv her.

Isolasjon under parkett

Isolasjon under parkett med parkettunderlag.

Bilde: Med parkettunderlag forhindrer du gnisninger mot undergulvet. Foto: BOEN

Under parkettgulv legges det alltid et parkettunderlag for å skille parketten fra undergulvet og forhindre gnisninger. Gulvet blir også mer behagelig å gå på. Du kan enten bruke skumplast eller ullpapp, skumplasten demper mer trinnlyd enn ullpapp.

Det skal alltid legges fuktsperre når du legger parkett på betong. Ellers gjelder de samme isolasjonsprinsippene som ellers.

For å øke komfort ytterligere i gulvet kan du legge varmekabler i gulvet.

Få Enova-støtte

Husk at Enova har ulike støtteordninger. Hvis du skal gjøre større oppgraderinger av hele huset er det mulig å få inntil 150 000 kroner i støtte. Det er mye penger, så det kan være lurt å sjekke ut hvilke tiltak du faktisk kan få støtte til.

Hos Byggtorget vet vi hvordan ting fungerer der du bor, enten det er snakk om vær og vind eller lokale tradisjoner. Vi hjelper deg gjerne med å velge mer bærekraftige løsninger, spør oss om råd i ditt lokale byggevarehus før du går i gang med etterisoleringen.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg