Lavtbyggende gulvvarme – Hvilke produkter finnes?
Gulvvarme er både en behagelig og energiøkonomisk måte å varme opp boligen på.
Med gulvvarme får kunden varme som er godt fordelt og gir best effekt – nemlig på føttene. Dermed er det mulig å senke temperaturen uten at det går ut over komforten. I tillegg er ikke støvbrenning et tema med gulvvarme, slik det kan være med panelovner. Det er eksempelvis bra for allergikere og astmatikere, sier Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.
Å installere gulvvarme byr sjelden på særlige utfordringer i nybygg ettersom det er enkelt å ta det inn i planlegging og prosjektering helt fra starten av. Det blir derimot litt verre når det er snakk om å ettermontere gulvvarme i en eldre bolig, og ofte har det vært ensbetydende med store inngrep. Med dagens utvalg av lavtbyggende gulvvarme-produkter har det heldigvis blitt en god del enklere.
Varmekabler og varmefolie
For dem som vil varmekabler, er Weber Lavtbyggende Varmegulv et eksempel på en god løsning. Den har nemlig en byggehøyde fra kun 10 mm. og egner seg derfor godt til rehabilitering der det er trangt om plassen i høyden. Weber Varmegulv kombinerer god varmeledning med lav tykkelse og gir et behagelig og hurtigreagerende gulv. Løsningen kan benyttes i alle typer rom, også våtrom/baderom. Oppbyggingen av varmegulvet gjøres som følger, fra topp til bunn:
- Parkett, flis/klinker, gulvbelegg, tepper, Weber Designgulv e.l.
- Fra 10 mm weberfloor 120 Reno, 140 Nova, Gulvavretting Normal, Gulvavretting Hurtig
- Elektriske varmekabler
- Armeringsark P091 e.l. (hvis nødvendig)
- weberfloor 4716 Primer / weberprim 803
- Underlag/etasjeskiller
En annen måte å få lavtbyggende, elektrisk gulvvarme på, er ved å bruke varmefolie. Da snakker vi om en tynn karbonfilm som gir varme til det den ligger inntil. Folien legges oppå isolerende/reflekterende plater som sørger for at varmen stiger oppover. Platene er enten 3 eller 6 mm. tykke, og total byggehøyde på en varmefolie-installasjon er kun 3,2 eller 6,2 mm. Før ferdig gulv legges må folien beskyttes med et lag byggplast.
Da varmekilden ligger rett under det ferdige gulvet, gir varmefolie et gulv der temperaturen kan reguleres svært raskt. Det er nær sagt ingen forsinkelser fra temperaturen endres til det merkes i gulvet. Med mindre huset er godt isolert, vil det imidlertid ofte bli behov for å supplere folien med panelovner eller liknende for å varme opp hele huset.
Vannbåren varme
Er kundens ønske å gå for vannbåren varme, finnes det også lavtbyggende alternativer på markedet. Det kan imidlertid ikke konkurrere med byggehøyden til varmefolie, ganske enkelt fordi vannrørene har en viss dimensjon. Med dagens lavtbyggende produkter for vannbåren varme fra eksempelvis Armaturjonsson er det imidlertid mulig å oppnå så lav byggehøyde som 14 mm. dersom det brukes 13 mm. vannrør. Uponor lever også systemer med vannrør i dimensjoner helt ned til 9,9 mm. og total byggehøyde på 15 mm. før ferdig gulv legges. Begge systemene kan legges på både betongunderlag og trebjelkelag med 22 mm. gulvsponplater eller liknende undergulv.
Da støpelaget over vannrørene er såpass tynt, gir også disse løsningene et hurtigreagerende gulv.
- Med vannbåren varme kan kunden dessuten velge mellom mange ulike energikilder, noe som ikke er mulig med elektriske varmekabler eller folie. Eksempler på energikilder er varmepumpe fra uteluft, jord, fjell eller sjø, solcellepanel, elektrisitet og fjernvarme. Ved å velge noe annet enn ren elektrisitet, er det mulig spare ganske mye inn på energiforbruket, forteller Hans hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.
Vannbåren varme er dessuten et fremtidsrettet valg da et er fullt mulig å bytte til nye og mer energieffektive energikilder i fremtiden.
Husk betydningen av isolasjon
For å få god effekt av gulvvarme, er det viktig at huset det er tilstrekkelig tett og godt nok isolert. Jobber du med en kunde som vurderer gulvvarme, kan det lønne seg å ta en prat om behovet for å etterisolere før gulvvarmen installeres. Det kan også være relevant å ta en prat om behovet for å skifte ut dører og vinduer dersom de eksisterende er av gammel årgang.
Vi gjør proffens hverdag enklere
Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.
Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.
Proffen prioriteres
Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.
Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.
Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett.
Vi snekres!