Fargetrender for terrassebeis
Å fornye uterommet kan du enkelt gjøre ved å endre farge på terrassen. La deg inspirere av våre terrassebeis fargekart og råd fra fargeekspertene.
Er det på tide å vedlikeholde terrassen? Her får du tips til hva du må tenke på når du skal olje eller beise terrasse, platting eller veranda.
Hilde Klausen jobber på Byggtorget i Arendal og har lang og tro tjeneste som rådgiver for kunder som trenger tips om beising eller valg av olje til terrassen.
Her er hennes beste råd til deg som skal vedlikeholde veranda, terrasse eller platting.
Bilde: Hilde Klausen er butikkmedarbeider hos Byggtorget Arendal, og kan svare på det meste om terrasse og vedlikehold. Foto: Byggtorget
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Om du skal velge terrassebeis eller terrasseolje, kommer ofte an på hva slags utseende du ønsker og hvor ofte du ønsker å vedlikeholde plattingen.
Terrasseolje gir treet en fin glød og et naturlig utseende. En annen fordel med terrasseolje er at den er rimeligere enn beis, men du må forvente å olje på nytt hvert år.
Når du skal olje terrasse, bør det være jevn temperatur gjennom døgnet. Det mest optimale er et par dager med overskyet vær og mellom 10-15 varmegrader. Ved for kjølig temperatur vil ikke oljen tørke godt nok.
Les også: Platting og terrasseinspirasjon
Har du tidligere beiset terrassen, er det fullt mulig å bytte til olje. Da må du først gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å olje.
Terrassebeis fremhever og bevarer treverket naturlig struktur, og du kan velge mellom klar eller farget beis. Beis gir bedre beskyttelse mot sol og regn enn olje, og har et vedlikeholdsintervall på 2-4 år.
Beis bør verken utsettes for regn eller direkte sollys før den har tørket, så velg deg ut et par dager med overskyet vær. For at den skal sette seg fint, trenger du også en jevn temperatur gjennom hele døgnet.
Les også: Fargetrender for terrassebeis
Det finnes også flere typer terrassebeis:
Det er også mulig å bytte fra olje til beis på terrassen. Da må du gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å beise.
Se video av hvordan du beiser platting:
1. Dekk til områdene som ikke skal beises.
2. En malepute med forlengerskaft er enkelt og effektivt å bruke. Bruk en mindre pensel for å komme til i kriker og kroker, og på enden av terrassebordene.
3. Du kan også bruke rull og fordriver, eller pensel og klut. Det viktigste er å få på akkurat nok beis, og å tørke bort overskytende beis.
4. Påfør beisen i et tykt lag som du drar utover i lange drag. For mye beis kan danne film og lage skjolder. For lite vil på motsatt side ikke mette treverket godt nok, og det vil slites fortere.
Tips: Husk å sjekke værmeldingen før du beiser. Ideelt sett bør du velge en dag med tørt og mildt vær, og unngå å beise terrassen i direkte sollys eller i regn. La beisen eller oljen tørke i minst 24 timer før du går på den.
Bilde: Jordan Easypad kan brukes både til sliping av terrasse, og til beis og maling. Fest på påføringspaden, så kan du enkelt gå over med beis på to bord av gangen. Foto: Jordan
Den største og vanligste feilen mange gjør, er å legge for mange strøk med beis. Det beste er ett tykt strøk, og så være veldig nøye med å fjerne det overskytende produktet.
Er du for gjerrig blir ikke treverket mettet og det slites fortere. Stryker du på for mye, ligger det for mye produkt igjen og det oppstår avskalling eller flassing.
Les også: Slik velger du beste terrassebord
Både påføring av beis og olje og fjerning av overflødig produkt kan gjøres med rulle, en hard svamp, malekost eller Jordan Easypad, som er en malingspute av svamp og filt. Spør etter produkter i ditt lokale byggevarehus.
Bilde: MøreRoyal Eksklusiv terrasseolje til bruk på royalimpregnerte terrassebord. Foto: Nathan Lediard/Talgø MøreRoyal
Er bordene satt inn med en farget olje, vil fargen blekne over tid. Klar royalolje kan brukes for å gi gløden tilbake. Mange velger å la fargen blekne fordi de liker patinaen. Vask godt med husvask før nytt strøk.
Også royalimpregnerte bord kan få et grønskelag etter en viss tid. Vask eller skrubb med husvask. Ikke bruk andre, tøffere vaskemidler eller vanlige gulvprodukter.
– Har terrassebordene riller, er det viktig å rengjøre ofte for å hindre at det legger seg fukt og støv og skitt i rillene. Det kan også bli frostspreng i rillene hvis det legger seg for mye vann. Sørg for god drenering og rens ut glippene ofte så vannet renner vekk, anbefaler Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.
Å fornye uterommet kan du enkelt gjøre ved å endre farge på terrassen. La deg inspirere av våre terrassebeis fargekart og råd fra fargeekspertene.
Har du terrasse eller veranda er det fint å gå rett ut i hagen derfra. Her byr vi på gode råd og inspirasjon til ulike løsninger for trapp til terrassen.
Valgene er mange for deg som planlegger et nytt terrassegulv. Skal du velge vanlig trykkimpregnert, legge i litt ekstra for royalbehandlet eller kompositt, eller investere i helt vedlikeholdsfrie terrassebord?
Terrasse med glassrekkverk, tradisjonelt rekkverk eller spiler? Få inspirasjon her til hvilken type som passer best akkurat hos deg.
Det er ikke nødvendigvis fritt frem å bygge i hagen, men det finnes flere ting du kan gjøre uten byggesøknad. Her får du en oversikt over hva som er tillatt å bygge.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet