Disse gulvene anbefales å legge på hytta
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
Har hytteveggene i furu gulnet og trenger en oppfriskning? Ved å beise furu kan du få følelsen av en helt ny hytte.
Trepanel er det mest miljøvennlige produktet du kan velge som innvendig overflate. Tre har unike egenskaper med sin evne til å ta opp fuktighet og lagre varme.
Selv om ekte treverk og naturlige farger er i vinden, er det ikke nødvendigvis de gulnede furuveggene fra 80- og 90-tallet vi ønsker oss på hytta. På fjellet velger stadig flere mørke farger i varme toner, mens vi i hytta ved sjøen vil ha det lyst og svalt.
Les også: Slik sparkler du veggen
Dette er noen av alternativene du har hvis du skal fornye innvendig panel på hytta.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilder over: Gjøco interiørbeis i fargen Lindbergtinden 80004 og JOTUN Panellakk i fargen 90024 Dyp Brun. Foto: Gjøco AS & JOTUN
Beiset trepanel fremhever skjønnheten og det unike i treverket. Fargen på panelet vil påvirke hvordan beisens farge blir. Jo flere strøk du maler, desto mørkere og mer dekkende blir fargen. Ønsker du et mindre dekkende resultat kan du etterstryke med en lofri klut.
Panellakk er et alternativ om du er usikker på om veggen er behandlet tidligere. Lakken vil i likhet med maling legge seg som en film på bordene.
Du får også transparent behandling, når du bruker transparent behandling vil fargen på underlaget skinne gjennom og påvirke sluttresultatet.
Når du påfører vanntynnende transparente behandlinger er det lurt å jobbe med 1-2 bord av gangen, ellers er det lett å få synlige start- og stoppmerker.
For å få et jevnt sluttresultat er det viktig å bruke gode verktøy. Bruk en bred pensel eller rull på glatte flater sammen med en fordriver, flat pensel. Bruk skråpensel i hjørner og på detaljer.
Du kan male beiset panel, men det krever litt forarbeid. Gå over veggene med egnet rengjøringsmiddel, slip lett over panelen og bruk en grunning som hindrer gjennomslag av kvist eller gulnet panel. Da får du god vedheft til malingen.
Panel er ikke bare populært på hytta, men også hjemme i stua. Det er en helt egen følelse å bo og leve blant naturens egne materialer og farger hjemme i hverdagen. Beiset panel gir varme og karakter til stuen, og den naturlige trestrukturen som er synlig gjennom beisen gir en lun og koselig atmosfære.
Det finnes mange ulike beisefarger å velge i. Velger du en lys beis får du en lett og luftig stue, som likevel føles myk og personlig. En brunere beis vil passe godt for deg som ønsker å fylle stuen med farger fra naturen og en svært mørk eller sort beis vil gi en elegant og eventuelt med maskulin stil.
Fargekart med forslag til forskjellige hyttepaletter finner du i våre byggevarehus.
Les også: Innvendig panel: Hva er din hyttestil?
Bilder over: Stue på hytte beiset med Gjøco interiørbeis dempet gråbeis og stue på hytte beiset med fargen 80013 Gjuvtinden. Foto: Gjøco AS
Å beise gulnet panel er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Ønsker du å beholde det originale panelet på hytta, men beise det i en annen farge, er godt forarbeid det viktigste du gjør.
Sørg for at treverket er renset for smuss, støv og sot, det gjør at du unngår skjolder og ujevn fordeling av fargepigmentene i den nye beisen.
Les også: Nytt hyttekjøkken? 5 fine stiler vi liker
Prøv for eksempel JOTUN spesialrens gulnet panel eller Tyrilin panelrens kombinert med Tyrilin panellysner. Spør gjerne en av våre ansatte hos Byggtorget om råd i ditt lokale byggevarehus.
Når du har forbehandlet veggen, kan du beise i den fargen du ønsker. Som nevnt er fordelen med beis at du beholder struktur i treverket, det gir et organisk og levende resultat. Originalfargen til treverket vil påvirke sluttresultatet.
Les også: Lakkere gulv
Husk at både beis og lakk tørker raskt, unngå derfor å jobbe med mer enn 2-3 panelbord av gangen.
Tips! Du kan prøvemale den nye beisen på et lite synlig område på veggen, så er du sikker på at du får det uttrykket du ønsker. Du kan også bruke panellakk på gulnet treverk.
Panelbord krymper og utvider seg i takt med luftfuktighet. Den beste tiden å beise hytta innvendig på er i januar, februar og mars fordi treverket er på sitt tørreste i vintermånedene når vi fyrer som mest. Beiser du på denne tiden av året, slipper du krympesprekker i ettertid.
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
Lurer du på hva slags vegger du skal satse på hjemme eller på hytta? Denne guiden viser deg forskjellige typer innvendig trepanel til vegg.
En ny, moderne peis på hytta vil redusere strømkostnadene og gi bedre varme. Få inspirasjon og les våre råd om hvorfor du bør bytte peis her.
Skal du male ubehandlet panel, lakkert furu eller annet trepanel som for eksempel gran? Med disse tipsene blir maling av trepanel en enkel affære.
Klima og værforhold er kanskje det aller viktigste å la seg inspirere av når du går igang med å planlegge terrasse på fjellhytta.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet