Bygge platting på hytta ved sjøen?
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
– Fordelen med heltregulv er at det oppleves ekte og naturlig. Mange velger derfor dette på hytta, sier Vegard Svenskerud ved Byggtorget på Toten.
– Felles for heltregulvene er at de gir en naturlig følelse av varme, legger han til.
Før du bytter gulv på hytta, er det imidlertid viktig å vite hvilket klima gulvet skal legges i. Har du en hytte uten innlagt strøm, vil laminat eller vinyl ofte være et bedre alternativ enn tregulv.
Les også: 5 gode grunner til å bytte peis på hytta
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Ettersom tre er et levende materiale, vil store temperatursvingninger og endringer i luftfuktigheten nemlig påvirke utseendet på gulvet hvis du velger heltregulv eller parkett. Treverket krymper og utvider seg etter hvor varmt eller kaldt det er i rommet, og da kan det oppstå stygge glipper eller bulker i gulvet når årstiden endrer seg.
Dette kan du ta hensyn til ved å akklimatisere gulvbordene på hytta i den fuktigste perioden. Da har gulvbordene utvidet seg før hyttegulvet skal legges, og du unngår bulker etter at gulvet er lagt.
Les også: Slik gir du nytt liv til furuveggene på hytta
Her kan du lese mer om egenskapene til de forskjellige gulvtypene:
Bilde: Hardvoksoljet heltre furugulv i fargen hellegrå fra Moelven. Foto: Moelven
Heltregulv er naturlig, har et solid og klassisk utseende, gir en god og naturlig følelse og fungerer støydempende. Furu har lenge vært det vanligste tregulvet på hytta, og velger du heltregulv i furu fra for eksempel Moelven Wood, får du et kortreist gulv laget av skandinavisk treverk.
Det er en relativ myk tresort, og er derfor mer utsatt for krymping og svelling enn de hardere tresortene. Har du en hytte med stor forskjell i luftfuktighet, kan eik eller ask være bedre alternativer.
Bilde: Heltre furugulv oljet i fargen Etna fra Moelven. Foto: Moelven
Velger du et tregulv, må du være obs på at gulvet på fjellhytter ofte er utsatt for mer slitasje i kombinasjonen av skistøvler, snø og søle. Det kan fort føre til hakk og riper i et tregulv, vi anbefaler derfor å legge laminat, fliser eller stein på gulvet i entreen.
Bilde: Her ser du BOEN eikeparkett semi smoked 1-stav. Foto: BOEN
Parkett er laget av ekte treverk og gir gulvet et lunt og varmt utseende som er mykt å gå på. Eikeparkett er en klassiker, og en hard tresort som tåler mye. Eik er ikke like utsatt for krymping og svelling som de mykere tresortene.
Parkettens fordel er at du kan endre utseendet på gulvet om du ønsker det, ved å slipe det ned og behandle det på nytt med olje eller lakk etter smak og behov. Det er ofte lettere å reparere skader som oppstår i parkett, enn i laminat.
Bilde: Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Foto: Berry Alloc
Laminat har en hard og slitesterk overflate som tåler mer enn tradisjonelle tregulv. Det kan være en stor fordel på fjellhytter hvor gulvet ofte er utsatt for litt røffere behandling når hele familien tramper inn på skisko og slalåmstøvler, eller hundepoter legger igjen en dam av smeltevann i gangen.
Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Du får også laminat som etterligner fliser eller steingulv. Med nye strukturer i overflaten oppleves også laminat som varmere og mer levende å gå på enn tidligere.
Bilde: Også laminatgulv kan fås som lange, brede planker. Her ser du Trondheim fra Pergo. Foto: Pergo
Hvis du først skal skifte ut gulvet og velger å ettermontere gulvvarme samtidig, vil varmefølelsen imidlertid være den samme uansett hvilken gulvtype du velger. Gulvvarme er ikke bare en behagelig luksus på hytta, det gir også et godt inneklima og fordeler varmen bedre rundt i rommet enn for eksempel panelovner gjør.
Må du oppgradere gulvet på badet? Flisegulv kan bli både dyrt og upraktisk da det er tungt å frakte om du ikke kan kjøre helt frem til hyttedøra.
Et ideelt gulv til hyttebadet er et gulv som er enkelt å legge og som krever lite vedlikehold.
Les også: Slik innreder du et lite hyttebad
Vinylgulv, også kjent som gulvbelegg, er vanntette produkter som du kan bruke på badet på hytta. Du får vinylgulv som ser ut som fliser eller du kan gå for et vinylgulv med tre- eller steindekor. Velger du tredekor kan du gå for et vinylgulv som matcher med treverk ellers i
Installeres vinylgulvet riktig blir det 100 prosent vanntett, og er et godt valg til hytta dersom du trenger en effektiv oppgradering til noe vanntett. Vinyl er et gulv som krever lite vedlikehold, og er også et slitesterkt gulv.
Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Klima og værforhold er kanskje det aller viktigste å la seg inspirere av når du går igang med å planlegge terrasse på fjellhytta.
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
På hytta kan både struktur, profil og fargen på innvendig panel avgjøre stilen. La deg inspirere av disse bildene og få den hyttestilen du ønsker.
Å innrede et lite hyttebad er ikke vanskelig dersom du har noen smarte løsninger for å utnytte plassen. Få tips og bli inspirert her.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet