5 råd til deg som skal bygge platting på hytta
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Størrelsen på terrassen er kanskje lik den du har hjemme, men hvordan du bruker den vil være annerledes.
Tenk gjennom hvilke situasjoner du har lyst til å legge til rette for på uteplassen på hytta:
Les mer om terrasse og platting her
Også på sommerhytta er det viktig å få en oversikt himmelretninger og vanlige vindretning før du setter i gang planleggingen av ny terrasse eller en utvidelse av den gamle. Hvilken værtype som er vanligst på hvilke tider av året, er også god informasjon å skaffe seg.
Les også: Slik bygger du terrasse på fjellhytta
Sjekk himmelretningene (hvis du ikke allerede har kontroll på dem) og solforholdene på det stedet som er aktuelt for terrasse eller terrasseutvidelse. Tenk på årstider og på hvor høyt sola står. En platting på sommerhytta skal både gi skygge når det trengs og sol når det er behovet. Ha kontroll på de vanligste vindretningene. Du kan tåle litt vind i sola, men der du ønsker skygge, bør det være lunt. Vi bor tross alt i Norge.
Les også: Bygge terrasse? Slik forbereder du deg
Lag en plan og gjerne en liten skisse. Diskuter med den du skal lage plattingen sammen med, så dere ikke gjør nybegynnerfeil og legger solplassen på skyggesiden og det skyggefulle stedet lagelig til for sønnavinden. Husk også at sommeren byr på regn. Trenger du en pergola eller et takoverbygg på deler av terrassen i tilfelle juli regner bort (i år igjen)?
Les også: Bygge tak over terrassen? Dette er regelverket
Bilde: Ved å velge vedlikeholdsvennlige materialer, sparer du deg for arbeid i ferien. Her er en platting i Kebony terrassebord. Foto: Kebony
Å sitte ned og ligge og hvile er viktige ingredienser i en hver feriesituasjon, enten du er på fjellet eller ved sjøen, i skogen eller ved en innsjø. En platting med nivåforskjeller og ulike typer trappekonstruksjoner gir deg muligheten til å variere hvor du sitter og ligger uten at du må drasse med deg uregjerlige utemøbler. En haug med gode og stabile puter kan gi deg uendelige muligheter hvis plattingen følger terrenget og har ulike nivåer.
Foretrekker du bord og stoler, er det viktig å dimensjonere et flatt areal. Det skal være mulig å få hele gjengen rundt et bord. Kanskje har du plass til sommergjestene også?
Lave benker til små og store blomsterpotter på steder med både sol og skygge, kan enkelt gjøres som til hyggelige sitteplasser eller steder å sette radioen og kaffekoppen når du skal nyte morgensola.
Les også: Rekkverk til terrasse
Bilde: Byggtorget har et stort utvalg terrassebord i sine byggevarehus. Her en platting i termofuru fra Moelven. Foto: Moelven
Dersom du ønsker å minimere antall feriedager brukt på vedlikehold, er vedlikeholdsvennlige terrassebord det beste valget for deg. Vanlige trykkimpregnerte terrassebord er fortsatt det Byggtorget selger mest av, men stadig flere velger enten royalimpregnerte terrassebord, termotre eller kompositt. Prisforskjellen kan i mange tilfeller veies opp av antall timer brukt liggende i solstolen i stedet for stående på alle fire med oljepenselen i årene som kommer.
Halvard Nordbech i Moelven, en av Norges største produsenter av trevirke, er ikke i tvil om at royalimpregnerte bord er verdt pengene.
– Det som er den aller største forskjellen fra vanlige trykkimpregnerte bord, er at royalprodukter har veldig lite sprekkdannelse. Det blir også noe mindre grønske på terrasser med royalimpregnerte bord fordi overflaten er hard og mer ugjennomtrengelig enn på vanlige trykkimpregnerte bord, forklarer han.
Se også: Oversikt over alle våre terrassebord
Les også: Disse verktøyene trenger du når du skal bygge terrasse
Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
På hytta kan både struktur, profil og fargen på innvendig panel avgjøre stilen. La deg inspirere av disse bildene og få den hyttestilen du ønsker.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet