Inspirasjon til hagen: Slik vil vi ha det
La uterommet fylles med varme farger, avrundede kanter og stemningsfull belysning. Her er den norske hagedrømmen.
Utendørs belysning er både praktisk og stemningsskapende. Fremhev det vakre i hagen, skap dybde og god romfølelse med forskjellige lyskilder.
Utesesongen i Norge er ikke så lang som vi gjerne skulle ønske. Med utebelysning kan du forlenge sesongen og skape koselige minner selv på mørkere sensommerkvelder.
Lyssett sitteområder, inngangsparti og hagemurer. Med forskjellige type lyskilder kan du skape hyggelige utemiljøer, fremheve spesielle detaljer og få økt sikkerhet ved å gi lys til mørke områder.
Les også: Inspirasjon til hagen
Byggtorget har et stort utvalg utendørs belysning i våre byggevarehus.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilder over: Opplyste sitteområder gir stemning til uterommet. Foto: Asak Miljøstein AS
Å lyse opp terrassen og sitteområde er en liten kunst. Du ønsker en varm og koselig atmosfære, samtidig som det skal være nok lys til å se.
Et dårlig opplyst sitteområde er like ille som et sitteområde med flombelysning. Skarpt lys rett i fjeset er det ingen som liker, prøv derfor å montere lampene litt unna der du sitter.
Et triks for en opplyst terrasse hvor du unngår direkte lys i sitteområdet, er ved å lyse opp veggene og rekkverk. Lys gjerne opp veggen i kombinasjon med høye planter foran, da demper du lysstrålene og skaper spennende skygger i samme slengen.
Et annet tips er å velge forskjellige type lamper, da skaper du dybde. Lek med kontrastene i opplyste og mørke områder, og plasser lyspunktene i ulike høyder.
Bilder over: Bruk innfelte lys i mur, belegningsstein og steinheller. Foto: Asak Miljøstein AS
Mur, trapper og gangstier rammer inn og leder vei, og med innfelte og integrerte lyskilder kan du markere disse. Samtidig som det er praktisk, er det stemningsskapende.
Innfelte lyskilder kan brukes i både belegningsstein og heller, og i mur og treverk, så her er mulighetene mange. Du angrer nok ikke på en opplyst mur rundt oppkjørselen.
Les også: Hvordan bygge steinmur
Til trapper og andre horisontale flater kan du gå for utenpåliggende lamper. De kan også monteres på bjelker, damkanter og himlinger.
Bilde: Opplyste blomsterbed lar blomstene skinne. Foto: Asak Miljøstein AS
All den tid det tar å plante, stelle og luke blomsterbedene, skulle det bare mangle at de også får vise seg frem når kveldsmørket kommer!
I blomsterbed har du mange muligheter når det gjelder belysning. Har du bed i stein kan du i likhet med mur ha innfelte lys, samtidig kan du bruke både frittstående lys og spotter i selve bedet.
Spotter bruker du til å fremheve skulpturelle vekster og elementer med fine former, som et tre eller spesielle blomster. De frittstående lysene vil skape en lun stemning i frodige bed.
Har du en stor hage og tenker at å lyssette den blir en vanskelig jobb? Å montere utendørsbelysning er ikke så vanskelig med dagens lyssystemer.
De kan du enkelt koble sammen og sette opp selv, de er også enkle å utvide dersom du skulle ønske flere lyskilder på et senere tidspunkt.
Bilde: Lyspunktene i utkanten av hagen vil gi god romfølelse. Foto: Asak Miljøstein
Frittstående lys er ikke bare fint i blomsterbed. De er kjekke å ha fordi de er enkle å flytte på, og du kan bruke de der du selv måtte ønske.
De kan lyse opp gangstier i likhet med innfelte lyskilder, men endrer du noe i terrenget eller skaper nye soner i hagen, kan det være greit med lys du kan flytte på.
Har du nylig kjøpt bolig med hage og vet at du snart skal gjøre oppgraderinger, er frittstående lys en fin midlertidig lyskilde som du kan bruke igjen etter oppgraderingen.
Plasserer du lyspunktene i utkanten av hagen i stedet for helt inntil huset, vil det skape god romfølelse ute.
Alle foto under: Asak Miljøstein AS
Å lyse opp inngangspartiet vil gi en følelse av at du inviterer inn. Til inngangspartiet kan du bruke både spotter, innfelte lys i gulvet eller vegglamper, velg en kombinasjon eller gå for et alternativ.
Har du arkitektoniske detaljer i inngangspartiet, som for eksempel søyler, får du en fin ramme rundt inngangsdøren ved å lyssette disse.
Les også: 5 smarte investeringer som gir lavere strømregning
Et generelt tips for å spare strøm med utebelysning, er å velge lyskilder med sensor. Da tenner lyset seg først når du går mot det. Et godt råd til for eksempel garasjen.
Har du noen elementer i hagen du ønsker å fremheve, eller detaljer i fasaden eller muren som fortjener å skinne? Da skal du gå for spotter.
Spotter kommer med både smale lysstråler som gir veldig direkte lys, og videre vinkel på lysåpningen, det gir et mer dust lys. Bruk spottene aktivt for å skape kontraster og dramatiske skyggespill, det vil gi en levende hage selv når mørket faller på.
La uterommet fylles med varme farger, avrundede kanter og stemningsfull belysning. Her er den norske hagedrømmen.
Et godt grunnarbeid og tålmodighet det du trenger for et vellykket resultat ved legging av belegningsstein. Se hvordan det gjøres her.
Med belegningsstein, heller, mur og forskalingsblokker fra Multiblokk kan du få et praktisk og pent uterom ved å utnytte både små og store flater.
Det er ikke nødvendigvis fritt frem å bygge i hagen, men det finnes flere ting du kan gjøre uten byggesøknad. Her får du en oversikt over hva som er tillatt å bygge.
La deg inspirere av Aas Betongs steinunivers, det skal ikke så mye til for å heve et utemiljø. Velg en bred betongtrapp og få et moderne dekke med ulike former på belegningsstein.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet