Byggtorget logoByggtorget logo
sommerhytte med nye vinduer fra Natresommerhytte med nye vinduer fra Natre
sommerhytte med nye vinduer fra Natresommerhytte med nye vinduer fra Natre

5 smarte investeringer som gir lavere strømregning

Med høye strømpriser er vi stadig på jakt etter energieffektive løsninger for å kutte ned på strømforbruket. Her er fem tips til produkter som hjelper deg med strømsparingen.

Å energieffektivisere boligen eller hytta er et bærekraftig valg, både for lommeboka og miljøet. Våre lokale eksperter i Byggtorget bistår gjerne med gode tips og råd om de ulike mulighetene du har, og hva som kan være smarte løsninger der du bor.

Ta gjerne kontakt med ditt lokale byggevarehus for å få hjelp til å komme i gang med ulike energitiltak.

Her har vi satt opp eksempler på fem produkter som bidrar til økt strømsparing. De er sortert fra billigst til dyrest, men husk at effekten, og dermed besparelsen over tid, også øker tilsvarende.

1.Tetningslister

Et tiltak du kan gjøre for å unngå trekk og varmetap hjemme, er å montere tetningslister rundt vinduer og dører. De er enkle å sette opp og et rimelig alternativ. De kan også gi en lyddempende effekt og minimere risikoen for fuktskader.

Tetningslister kommer i forskjellige typer og tykkelser. De har fått navn etter bokstaven de ligner på: K, P, D, O eller V.

Det er viktig at du velger størrelsen som passer mellom sprekken og karmen på dine vinduer og dører, listen skal klemmes litt sammen når vinduet eller døra lukkes.

En test du kan gjøre for å se hvor du trenger tetningslister, er å føre et tent stearinlys rundt vindusrammen. Blafrer flammen, er det trekk fra området.

2. Smart strømstyring

I boliger som varmes opp med strøm, er smart strømstyring et enkelt energitiltak. Smarte styringssystemer sørger for eksempel for at temperaturen reguleres gjennom døgnet. På den måten kan temperaturen være lavere i enkelte rom mens du er på jobb eller ligger og sover. I tillegg kan den regulere gulvvarme, varmtvannsbereder og lading av elbil etter timepris på strøm for å unngå bruk når prisene er på det høyeste.

Ta kontakt med ditt lokale Byggtorget varehus, så hjelper de deg med riktige produkter til ditt prosjekt.

Jøtul peisovn i et rom med blå veggerJøtul peisovn i et rom med blå vegger

3. Bytt vedovn

Over halvparten av strømforbruket i hjemmet brukes på oppvarming av rom. Vedfyring er en effektiv måte å varme opp boligen uten å bruke strøm, i tillegg til at det kan være et rimeligere alternativ. Spesielt i de kaldeste vintermånedene.

Da er det viktig å ha en god vedovn. Alle vedovner som installeres i dag har krav om å være rentbrennende. Det betyr at de slipper ut færre partikler, og med andre ord er mer miljøvennlige enn gamle ovner. De er også mer økonomiske i bruk, da du får mer varme per vedkubbe og derav mer effektiv fyring.

Les også: Peis, panelovn eller gulvvarme?

4. Invester i vinduer med 3-lags glass

Vinduer kan stå for så mye som én tredjedel av varmetapet hjemme, til tross for at de kun utgjør omtrent 10 prosent av fasaden. Har du gamle vinduer, bør du vurdere å bytte ut disse med nye. 3-lags vinduer har lav U-verdi. Jo lavere U-verdi, jo mindre varmetap fra vinduet. Det betyr at du får bedre og mer stabil innetemperatur, i tillegg til at du minsker strømforbruket.

Les også: Dette må du vite når du skal bytte vinduer

5. Takstein med solceller

Bilde: Du kan få solceller både som hele plater og integrert i takstein. Foto: Lindab

Om du har lyst til å bytte til egenprodusert energi, kan du gå for solceller. De har høy energiproduksjon, selv når sola ikke står og steker. Dersom produksjonen er høyere enn strømforbruket, kan du selge overskuddet tilbake til strømnettet.

Det er også fordeler med at du slipper ekstra avgifter som nettleie. Tradisjonelle solcellepaneler er ofte dominerende og kan skape vanskeligheter, både i forhold til kommunen og naboer. Det finnes imidlertid flere alternativer. Hos Byggtorget kan du få kjøpt både takstein og takplater med integrerte solceller. Disse er mer diskré enn tradisjonelle paneler, men like effektive.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg