Etterisolering av gamle hus
Å etterisolere et gammelt hus gjør at du kan spare inn penger på strømregningen. Dette er etterisoleringen som lønner seg.
Ved å isolere loftet kan du enkelt redusere varmetapet i boligen din, og jobben er både enkel og lønnsom å utføre.
Loftet er ofte en stor kilde til varmetap. Ved å etterisolere loftet kan boligen din få et bedre inneklima og du kan få lavere strømutgifter. At jobben er enkel å gjøre selv, gjør det også til en relativt rimelig oppgradering.
Trenger du råd om etterisolering? Byggtorget har lokale fagfolk i alle varehus som mer enn gjerne hjelper deg med ditt prosjekt.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Et av de mest effektive tiltakene du kan gjøre for å redusere varmetap, er å etterisolere kaldt loft. Ved å gå fra 10 til 30 cm isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter, kan du redusere strømforbruket ganske mye.
Det er viktig å opprettholde god lufting, ettersom selve loftet blir kaldere ved bedre isolasjon. Bare ved 2-3 graders forskjell kan det oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.
Å bedre isolasjonen i gulvet er svært effektivt, og det er en enkel jobb om du har et kaldloft uten gulvbord over isolasjonen.
Les også: Gulvisolasjon: Det du trenger å vite
Tips! Husk loftsluken, den er ofte tynn og gir dårlig isolasjon. Lar du den stå uisolert risikerer du at varme suges opp fra oppholdsrommene under og forsvinner opp på det kalde loftet. Du kan også bytte loftsluken til en ny.
Les også: Isolasjon: Dette betyr måleverdiene
Bilde: Å etterisolere loftet er et av de mest effektive energitiltakene du kan gjøre. Foto: Glava
Start med å sjekke tilstanden til eksisterende isolasjon og fjern skadet isolasjon om nødvendig. Sørg for at dampsperren er intakt og plasser ny isolasjon på tvers av bjelkelaget uten å presse den for hardt sammen, pass på at loftet har tilstrekkelig lufting. Hvis du skal legge gulv, må du sikre at gulvplatene festes i nivå med isolasjonen.
Detaljert fremgangsmåte:
Den mest vanlige typen isolasjon er mineralull, disse er tilgjengelige både som plater og ruller.
Se vårt utvalg av isolasjon her
Les også: Etterisolering av gamle hus
Å etterisolere loftet vil merkes godt. Skal du bruke loftet som oppholdsrom er det viktig å ha et tett gulv, i motsetning til på et kaldloft. Det er også viktig med tilstrekkelig ventilasjon i rommet.
Vær oppmerksom på at omgjøring av loftsrom til boligrom regnes som en bruksendring og er søknadspliktig. Du må derfor søke kommunen og få godkjenning før loftet gjøres om til oppholdsrom.
Å isolere et loft til å bli oppholdsrom er både mer krevende og dyrere enn å isolere et loft som kun skal brukes til oppbevaring.
Les også: Dette må du vite om nye vinduer
Vindsperre beskytter mot fukt, trekk og kulde. Den er med på å hindre varmetap ved å forhindre at kald luft strømmer inn i isolasjonen. Det er viktig at vindsperren er helt tett og riktig montert for å ha isolasjonseffekt. Du får nemlig best isolering ved at luften står stille i isolasjonsmaterialet, og det hjelper vindsperren til med.
Skal du først isolere loftet, sjekk vindsperren i samme slengen.
Å etterisolere et gammelt hus gjør at du kan spare inn penger på strømregningen. Dette er etterisoleringen som lønner seg.
Panelovner er en gammel klassiker som aldri går av moten, og det er ikke helt uten grunn. Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter gir oss en enkel oppsummering av fordelene med panelovner:
Enten du er på utkikk etter nytt takvindu eller kjellervindu, vinduer med sprosser eller har spørsmål om solskjerming og selvrensende vindusglass, kan Byggtorget hjelpe deg.
Mange bruker bare garasjen for å gi bilen ly, men å isolere garasjen kan likevel lønne seg. Dette er det du må vite om å isolere garasjen.
Å skifte vindu selv er ikke vanskelig, men det er viktig at du tar nøyaktige mål og er nøye underveis i prosessen. Her forteller vi deg hvordan du går frem.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet