Byggtorget logoByggtorget logo
Hus hvor man holder på å etterisolere loft for å bli oppholdsrom.Hus hvor man holder på å etterisolere loft for å bli oppholdsrom.
Hus hvor man holder på å etterisolere loft for å bli oppholdsrom.Hus hvor man holder på å etterisolere loft for å bli oppholdsrom.

Etterisolering av loft

Ved å isolere loftet kan du enkelt redusere varmetapet i boligen din, og jobben er både enkel og lønnsom å utføre.

Loftet er ofte en stor kilde til varmetap. Ved å etterisolere loftet kan boligen din få et bedre inneklima og du kan få lavere strømutgifter. At jobben er enkel å gjøre selv, gjør det også til en relativt rimelig oppgradering.

Trenger du råd om etterisolering? Byggtorget har lokale fagfolk i alle varehus som mer enn gjerne hjelper deg med ditt prosjekt.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Isolere kaldloft

Et av de mest effektive tiltakene du kan gjøre for å redusere varmetap, er å etterisolere kaldt loft. Ved å gå fra 10 til 30 cm isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter, kan du redusere strømforbruket ganske mye.

Det er viktig å opprettholde god lufting, ettersom selve loftet blir kaldere ved bedre isolasjon. Bare ved 2-3 graders forskjell kan det oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.

Å bedre isolasjonen i gulvet er svært effektivt, og det er en enkel jobb om du har et kaldloft uten gulvbord over isolasjonen.

Les også: Gulvisolasjon: Det du trenger å vite

Tips! Husk loftsluken, den er ofte tynn og gir dårlig isolasjon. Lar du den stå uisolert risikerer du at varme suges opp fra oppholdsrommene under og forsvinner opp på det kalde loftet. Du kan også bytte loftsluken til en ny.

Les også: Isolasjon: Dette betyr måleverdiene

Mann som isolerer kaldt loft når han holder på å etterisolere loft.

Bilde: Å etterisolere loftet er et av de mest effektive energitiltakene du kan gjøre. Foto: Glava

Slik isolerer du loft

Start med å sjekke tilstanden til eksisterende isolasjon og fjern skadet isolasjon om nødvendig. Sørg for at dampsperren er intakt og plasser ny isolasjon på tvers av bjelkelaget uten å presse den for hardt sammen, pass på at loftet har tilstrekkelig lufting. Hvis du skal legge gulv, må du sikre at gulvplatene festes i nivå med isolasjonen.

Detaljert fremgangsmåte:

  1. Sjekk først tilstanden til den eksisterende isolasjonen på loftet. Er isolasjonen intakt og ligger tett, kan du legge et nytt lag direkte over. Er dagens isolasjon tråkket sammen eller skadet på noen måte, må du fjerne den først.
  2. Er dampsperren hel og fin? Rifter eller hull kan tettes med dampsperretape. Har du ikke dampsperre? Dampsperren skal sitte på den varme siden av isolasjonen, slik at den hindrer fuktig og varm luft i å trenge inn i isolasjonen. Legger du for eksempel 30 cm isolasjon, kan dampsperren monteres slik at det er 22,5 cm isolasjon mot kulden, så en dampsperre, og deretter 7,5 cm isolasjon mot innerveggen.
  3. Plasser ut ny isolasjon på tvers av det isolerte bjelkelaget. Tilpass alltid isolasjonen du legger slik at den passer ditt område, dette gjør du enkelt ved å bruke en isolasjonskniv.
  4. Fyll først opp bjelkelaget, om du ser at det trengs. Neste lag legger du på tvers av bjelkene. Husk å ikke pakke isolasjonen for hardt sammen, da mister den effekten.
  5. Vi anbefaler å legge ut et gangbord mens du jobber, så du unngår å tråkke i isolasjonen.
  6. Loftet må ha lufting, enten langs veggen (raftet) eller med ventiler i gavlveggen. Noen hus har begge deler. Ved raft kan du bruke raftepapp eller legge vindtetting over isolasjon, ca. én meter inn fra raftet. Dette gjør at den kalde luften ikke trenger inn i isolasjonen.
  7. Dekk deretter forkanten av isolasjonen. Hvis det ikke er lufting ved langveggene i dag, må det lages raft eller gavlvegg.
  8. Skal du legge gulv på loftet må du fore opp slik at platene trygt kan festes i spikerslag som sitter like høyt som isolasjonen.

Den mest vanlige typen isolasjon er mineralull, disse er tilgjengelige både som plater og ruller.

Se vårt utvalg av isolasjon her

Les også: Etterisolering av gamle hus

Isolere loft til oppholdsrom

Å etterisolere loftet vil merkes godt. Skal du bruke loftet som oppholdsrom er det viktig å ha et tett gulv, i motsetning til på et kaldloft. Det er også viktig med tilstrekkelig ventilasjon i rommet.

Vær oppmerksom på at omgjøring av loftsrom til boligrom regnes som en bruksendring og er søknadspliktig. Du må derfor søke kommunen og få godkjenning før loftet gjøres om til oppholdsrom.

Å isolere et loft til å bli oppholdsrom er både mer krevende og dyrere enn å isolere et loft som kun skal brukes til oppbevaring.

Les også: Dette må du vite om nye vinduer

Hvorfor er det viktig med vindsperre?

Vindsperre beskytter mot fukt, trekk og kulde. Den er med på å hindre varmetap ved å forhindre at kald luft strømmer inn i isolasjonen. Det er viktig at vindsperren er helt tett og riktig montert for å ha isolasjonseffekt. Du får nemlig best isolering ved at luften står stille i isolasjonsmaterialet, og det hjelper vindsperren til med.

Skal du først isolere loftet, sjekk vindsperren i samme slengen.

Les mer om taksjekk her.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg