Byggtorget logoByggtorget logo
Hender som holder måler som viser u-verdi vindu og isolasjonsverdi på vindu.Hender som holder måler som viser u-verdi vindu og isolasjonsverdi på vindu.
Hender som holder måler som viser u-verdi vindu og isolasjonsverdi på vindu.Hender som holder måler som viser u-verdi vindu og isolasjonsverdi på vindu.

Isolasjon: Dette betyr måleverdiene

Lurer du på hva måleverdiene på isolasjon betyr? Svarene får du her.

Isolasjonsverdier sier noe om isolasjonsegenskapene til et materiale.

Kjenner du trekk eller kulde hjemme? Da kan det hende at huset ditt er for dårlig isolert.

– Har du et gammelt hus er det gjerne ikke mer enn 10 cm isolasjon i veggene. Dagens minimumskrav er en isolasjonstykkelse på 20-25 cm i vegg og 30-35 cm i tak, forteller Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Byggtorget-ansatt Jonas Lad smiler til kameraet

Bilde: Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg hjelper mange kunder med små og store prosjekter. Foto: Byggtorget

Dette betyr måleverdiene

Selv om etterisolering av tak og vegger ofte er det som gir størst effekt i en bolig, vil alle bygningsdeler ha ulike egenskaper ut ifra isolasjonsverdien på materialene som brukes. Vinduer er for eksempel det svakeste leddet i en yttervegg.

For å gjøre forbedringer er det viktig å vite hva for eksempel U-verdi er, og hvilke tall du bør se etter for de ulike bygningsdelene som vegg, dør og vindu.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Hva er U-verdi?

U-verdi sier noe om hvor god varmeisolasjonen er, i for eksempel en vegg, en dør eller et vindu. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolerer det.

Dette er de anbefalte U-verdiene:

  • U-verdi vindu: I eldre hus skal U-verdi være 1,2, i nybygg skal U-verdi være minst 0,8.
  • U-verdi ytterdør: Skal du ha ny ytterdør bør U-verdien være lavere enn 0,8.
  • U-verdi yttervegg: TEK17 tar utgangspunkt i U-verdi for vegger på 0,18.

Ved rehabilitering bør du alltid gå for vinduer med U-verdi 1,0 eller bedre.

Med NorDan Energikalkulator kan du beregne hvor mye riktig valg av nye vinduer og dører har å si for klimaet og energiforbruket i din bolig.

Les også: Nye vinduer? Tenk gjennom dette

Det kompliserte svaret

U-verdi måles i watt per kvadratmeter, per varmegrad i kelvin, W/m2 * K. U-verdien beregner man ved å finne ut hvor mye varme som trenger ut av én kvadratmeter ved én grads temperaturforskjell mellom innvendig og utvendig overflate.

Lambdaverdi

Lambda sier noe om varmeledningsevnen til et materiale. Altså hvor mye energi (watt) som trenger gjennom én meter av materialet, når forskjellen på varm og kald side er én grad kelvin. Lambdaverdi angis i W/mK, der W står for watt, m for meter og K for kelvin.

I likhet med U-verdi er lavere lambdaverdi bedre enn en høy verdi. Lambdaverdien gjelder for selve materialet, uavhengig av isolasjonstykkelsen du bygger med. U-verdien sier på sin side noe om isolasjonsevnen til den ferdige konstruksjonen, hvor det tas høyde for isolasjonstykkelsen.

Stillestående luft har en lambdaverdi på 25.

Les også: Etterisolering av gamle hus

Hva er temperaturvirkningsgrad?

Temperaturvirkningsgrad sier noe om hvor mye av varmen, eller kulden, i “fraluften” som overføres til “tilluften”. Altså virkningsgraden av varmegjenvinning, via varmeveksling eller væskesystemer.

Les også: Gulvisolasjon

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg