Byggtorget logoByggtorget logo
Nærbilde av hender til en person som legger gulv.Nærbilde av hender til en person som legger gulv.
Nærbilde av hender til en person som legger gulv.Nærbilde av hender til en person som legger gulv.

Hvordan legge laminat: Steg for steg

Med riktig veiledning og litt forberedelse kan du enkelt legge laminatgulv selv. Her er en steg-for-steg guide.

Laminatgulv er et populært valg for mange hjem. Laminat finnes i mange varianter, og er både slitesterkt og prisgunstig. Dessuten er det lett å vedlikeholde og enkelt å legge selv.

Slik legger du laminat, kjapt oppsummert: Sørg for at undergulvet er rent og jevnt før du legger på underlaget. Start langs en rett vegg, og bruk avstandsklosser for en ekspansjonsfuge. Klikk plankene sammen rad for rad, forskyv skøytene og kutt ved behov.

Slik legger du laminatgulv – steg for steg

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Dette trenger du: Laminatgulv, gulvunderlag, avstandsklosser, håndsag eller elektrisk stikksag, hammer og slagkloss (for å klikke plankene sammen), målebånd, blyant, vater, brekkjern (hvis nødvendig for å fjerne lister).

Steg 1: Forbered undergulvet

Sørg for at gulvet er rent, tørt og jevnt. Hvis gulvet er ujevnt, bør du utbedre dette først. Hvis det er mer enn 2 mm ujevnhet på 2 meters lengde, må du bruke avrettingsmasse for å jevne det ut.

Legg underlaget hvis det er nødvendig, spesielt hvis du legger laminat på betonggulv (fuktbarriere) eller trenger lyddemping. Sørg for at det ligger flatt og uten overlappende skjøter.

Steg 2: Legg en plan

Hvordan skal du komme deg forbi døråpningen? Hvordan gjør du det med veggutstikket, eller kroken i stua? Legg en plan. Start på de bredeste og mest åpne områdene, og legg deg innover i krokene.

Tenk på ekspansjonsfuger. Laminatgulv trenger å kunne bevege seg, så lag plass til en ekspansjonsfuge (8–10 mm) langs veggene. Bruk avstandsklosser til å holde riktig avstand mellom gulvet og veggen.

Steg 3: Legg den første raden

Bland gulvbord fra to til tre pakker før og under montering sånn at gulvet får en fin miks av mønster og spill.

Start med en hel planke. Plasser den første planken med noten mot veggen. Husk å legge avstandsklosser mellom planken og veggen.

Kutt planker ved behov. Hvis du trenger å kutte den siste planken i raden, mål riktig og bruk en stikksag eller håndsag.

Steg 4: Legg resten av gulvet

Hjørne av en stue med laminatgulv.

Bilde: Husk at alle gulv er kunstverk, også laminat, ingen er helt like. Foto: Pergo

For at gulvet skal bli mer stabilt og estetisk, bør skjøtene mellom plankene forskyves. Dette kalles "forbandt legging". Det betyr at endeskjøtene på plankene ikke skal være på samme sted på hver rad. En vanlig metode er å forskyve plankene med minst 30 cm.

De fleste laminatgulv i dag bruker et klikksystem. Sett neste planke på skrå inn i noten på planken fra forrige rad, og trykk den ned til den klikker på plass. Bruk en slagkloss for å få tette skjøter, om nødvendig.

Hvis den siste planken i hver rad er for lang, mål opp og skjær til riktig lengde før du klikker den på plass.

Steg 5: Fullfør og etterarbeid

Du må sannsynligvis skjære til plankene i bredden for å passe den siste raden langs veggen. Mål nøyaktig og husk å ta hensyn til ekspansjonsfugen.

Når gulvet er lagt, fjerner du avstandsklossene langs veggene.

Monter gulvlister for å dekke ekspansjonsfugene langs veggene.

Ting å tenke på når du skal legge laminat

La laminatgulvet akklimatisere seg i rommet i 48 timer før legging, slik at det tilpasser seg temperatur og fuktighet.

Hvis du legger laminat i flere rom, sørg for å legge dørterskler ved overganger for å skape ekspansjonsfuger mellom rommene.

Hvis to laminatbord med samme mønsterseksjon havner rett ved siden av hverandre på et ferdig gulv, vil det ikke se naturlig ut. Bland gulvbord fra flere pakker.

Plankene bør legges med lysretningen. Det gir et penere og mer naturlig utseende.

Ferdig Snekra gulv?

Ønsker du at noen andre skal legge laminatgulvet for deg? Du kan bestille gulvet du ønsker deg hos oss, så fikser vi håndverkere som kommer hjem til deg med alt som trengs. De utfører jobben fagmessig og profesjonelt – så du kan nyte et perfekt resultat.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg