Byggtorget logoByggtorget logo
Nærbilde av listefritt vindu.Nærbilde av listefritt vindu.
Nærbilde av listefritt vindu.Nærbilde av listefritt vindu.

Slik får du et listefritt vindu

Ønsker du en bolig uten lister rundt vinduer og dører? Du kan enkelt bruke gipsplater for å få hjemmet listefritt.

Listefrie vinduer er en populært løsning i norske hjem, særlig i moderne boliger med en minimalistisk stil med rene linjer. Ved å velge listefritt i hele boligen får du et helhetlig uttrykk uten kontrastfylte detaljer.

Fredrik Hagen jobber på Byggtorget Dombås. Han bekrefter at mange kunder ønsker seg rom uten lister.

– Det fremstår rent, moderne og minimalistisk å ikke ha lister. Man får en sømløs overgang mellom vindu, tak og gulv når man ikke har noe som brekker fargen og helheten i rommet, sier Fredrik.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Listefritt vindu med gipsplater

For å få et listefritt vindu kan du bruke gipsplater. Så lenge du gjør jobben nøye er det ingenting i veien for å gjøre jobben selv, men Fredrik understreker at man bør ha litt erfaring for å få det fint.

– Det er en del vanskeligere enn å liste med vanlig listverk. Lister vil skjule småfeil og gi et pent helhetsinntrykk. Dropper man listene må man være veldig presis. Man bør ha litt erfaring i ryggsekken om man skal få det fint, sier Fredrik.

Les også: Slik måler du vinduer på riktig måte

Hvis man likevel skal gå i gang med jobben, har Fredrik noen tips:

– Bruk riktige produkter på riktig sted. Flere leverandører har produsert blant annet gips og hjørneforsterkere ment for denne typen bruk. Velger du disse vil du gjøre jobben enklere for deg selv, og du vil få et penere sluttresultat. Og ikke minst – brukt god tid på det du gjør.

Her får du tips til hvordan du enkelt kan få et listefritt vindu med enten LaDura Premium skrufast gipsplate fra BMC eller Gyproc Normal Foring Klima fra Gyproc.

Les også: 5 smarte investeringer som gir lavere strømregning

Se hvordan du får et listefritt vindu med LaDura Premium skrufast gips:

Listefrie vinduer med Gyproc Normal Foring Klima

1. Mål opp og tilpass lengder av Gyproc H 50/50 Hjørneprofil slik at de passer til vindusåpningens losholter og stendere.

2. Deretter fester du med egnede skruer, for eksempel Gyproc QSTR alt. QM-STR. Hjørneprofilens horisontale flens skal være i flukt med foringssporet på vinduet, hevet ca. 29 mm.

3. Neste steg er å skjære ut og montere gipsplatene. Skjær ut vindusåpning og fest deretter gipsplaten på veggen. Bruk egnede skruer, som Gyproc QSTR alt QM-STR, med en senteravstand på 200 mm. Bruk Gyproc Normal Klima eller Gyproc Habito skrufast gipsplate dersom du ønsker en mer robust vegg.

4. Tilpass lengder av utforingsplaten. Legg platebitene på hjørneprofil og skyv inn i vindussporene. Fest med skruer.

5. Siste steg er montering av hjørneforsterkende sparkelprofil. Tilpass Gyproc GAB 90 Hjørnesparkelprofil til riktig lengde og klipp deretter opp i hjørnene. Spray innsiden med vann og vent til limet kleber godt. Press profilen godt inntil gipsplatehjørnene rundt vindusåpningen.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg