Dekker forsikring vannskader på gulv?
Faren for vannskade på gulv øker med mer ekstremvær. Les mer om reparasjon etter vannskade og hvilke råd som bør gis til rammede hytte- og boligeiere.
Sponplater er et rimelig og godt brukt alternativ i byggeprosjekter, med det er viktig å bruke nok lim og riktig lim til monteringen.
Både holdbarhet, stabilitet, fasthet og allsidighet er viktige faktorer å ta hensyn til når du skal velge bygningsplater til ulike prosjekter.
Sponplater er regnet for å være et rimeligere alternativ enn kryssfinér og OSB. Sponplater er også en bygningsplate som er enkel å montere, men det er viktig å følge monteringsanvisningen nøyaktig.
PS! I Proffnett kan du enkelt laste ned monteringsanvisninger til alle produkter du bestiller gjennom Byggtorget, og dele videre med de som jobber på byggeplassen.
Å feste sponplatene riktig er viktig for å få et godt sluttresultat. Derfor skal platene limes i tillegg til å skrus eller spikres.
Grunnen til at sponplatene skal limes, er for å få stiv nok konstruksjon. Når det gjelder spongulv unngår du også knirk ved å lime skikkelig. Det er viktig å lime og feste hver plate før den neste monteres.
For at sponplatene skal feste seg skikkelig til bjelkelaget er det viktig å bruke nok lim for å få det stivt nok.
Slik skal sponplatene limes:
Mengde lim som skal brukes kan variere fra produkt til produkt, så sjekk alltid veiledning fra leverandøren.
For å feste sponplatene best mulig lønner det seg å bruke sponplatelim, og ikke trelim. I motsetning til trelim holder sponplatelim seg elastisk etter herding.
Det er viktig å være oppmerksom på tekniske spesifikasjoner og godkjenninger (TG), samt de anbefalte bruksområdene for å oppnå best mulig ytelse når du velger bygningsplater til et prosjekt.
– Hos Forestia går alle sponplater som produseres fra klasse P4 og bedre, inn under kategorien konstruksjonsplater, forklarer Mangseth.
Sponplatene produseres i Norge av kortreist skog.
Utvalget hos Forestia er stort: eliteX (P5), walls2paint (P4), Taktro 16,18 og 22mm (P5), Premium Ceiling (P4), Gulv std 18 og 22mm, Gulv ekstra 22mm, Thermogulv 22mm std, Thermogulv 25mm ekstra, slissegulv 22mm ekstra og proffgulv 22mm.
Arbor er en annen leverandør av sponplater. Deres plater er kjent for god holdbarhet og stabilitet som forbedrer motstandsdyktigheten mot vann og fukt. Platene er konstruert av tynne flis av tre, som er presset og limt sammen for å danne en solid plate med en slett og fin overflate.
– Vi lager disse flisene selv og de har en form som små tynne tannpirkere. Dette gjør at vi har muligheten til å produsere plater som er ca. 10 prosent lettere enn konkurrerende produkter på markedet, forteller Lea Haugen i Arbor.
Arbor er opptatt av bærekraftig produksjon, og sponplatene er laget av en kombinasjon av resirkulert trevirke og seinvokst skog fra Helgeland. De er formet uten bruk av skadelige kjemikalier. Alle Arbors produkter er 100 prosent resirkulerbare, noe som betyr at de kan brukes på nytt etter endt levetid.
– Vi jobber kontinuerlig for å tilfredsstille alle miljøkrav fra nasjonale og internasjonale myndigheter, forteller Haugen.
Les også: Nye byggeregler: EU bygningsdirektiv
Sponplatene er konstruert og utformet for enkel montering. De har presise dimensjoner og er enkle å tilpasse til ønsket størrelse og form. Dette gjør monteringen raskere og mer effektiv.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilde: Til prosjekter med vannbåren varme er Arbor Thermogulv et godt valg. Foto: Arbor
Arbor Thermogulv er en spesialplate til gulv hvor det skal legges 17 millimeter rør for vannbåren gulvvarme fra Uponor. 16 mm rør kan også benyttes med tilhørende varmefordelingsplate.
Forestia har flere bærende gulvplater, som Thermogulv og Forestia Proffgulv. Forestia Thermogulv kan leveres som et fullt gulvsystem bestående av thermogulv, varmefordelingsplater og rør. Ved bruk av vannbåren varme minker temperaturforskjellen mellom gulv og tak, og sluttkunde kan senke innetemperaturen med 1-2 grader.
Du får også fuktbestandige Arbor Fuktbestandig Gulv som brukes i rom hvor det stilles krav til fuktbestandige materialer som på bad, kjøkken og i vaskerom, vindfang og rom under terrengnivå.
Mellom leiligheter er det som regel strenge lydkrav, så der må det brukes trinnlydsplater.
Trinnlydsplater kan være laget av både steinull, glassull og trefiber. Felles for dem alle, er at de har høy tetthet (densitet) og derfor bidrar godt til å dempe trinnlyden mellom etasjene.
I en del eneboliger er ikke alltid etasjeskillene fullisolerte, og kan derfor fungere som en kasse som gir gjenlyd eller gjenklang. Da er det ikke sikkert at et parkettunderlag gir nok demping, men at man også her bør velge en trinnlydsplate med ekstra tykkelse.
Som eksempel får du Hunton Silenco Trinnlydsplate hos Byggtorget i to ulike tykkelser:
Platene kan legges ut i hele rommet uten å festes til underlaget, men det er viktig at de ligger tett inntil hverandre. Du bør dessuten legge dem forbandt, slik at skjøtene ikke kommer på samme plass i hver rad.
Forestia Taktro leveres i 16, 18 og 22 mm tykkelse og brukes som bærende undertak på sperrer eller takstoler med c/c 0,6 meter. Arbor Taktro Fuktbestandig er et rimeligere alternativ til OSB og boksede x-finerplater. Det er godkjent som frittbærende undertak på takstoler, sperrer, åser og bjelker med senteravstand 0,60 meter. Platene benyttes som underlag for legging av takbelegg og takshingel.
Bilde: Arbor Taktro kan brukes til større, flate tak. Foto: Arbor
Benytter du Arbor Taktro skal montering skje med 1-3 mm innbyrdes avstand mellom platene for å gi rom for svelling. Dette er spesielt viktig for større, flate tak.
Les også: Takplater eller takstein? Velg riktig tak for ditt hus
Arbor Fuktbestandig sponplater er en av markedets mest fuktbestandige, og sveller minst. De er produsert med et fuktbestandig lim som gir lang holdbarhet og beskyttelse mot fuktrelaterte problemer. Platene er altså ikke impregnerte, men det er tilsatt et grønt fargepulver i det fuktbestandige limet. Dette er gjort slik at man skal klare å skille standardplatene fra de fuktbestandige.
Lea Haugen i Arbor forteller at det er noen gjentakende spørsmål angående monteringstips, egnethet for spesifikke bruksområder og vedlikeholdsråd som går igjen når det gjelder sponplater.
– Det er generelt viktig å følge våre anbefalte retningslinjer for montering nøye, spesielt når det gjelder riktig forberedelse av underlaget og korrekt festemetode, forteller Haugen.
Bilder over: Det beste fra to verdener møtes – oppheng i slett overflate. Foto: BMC AS
Gipsplater er et alternativ til sponplater og er godt valg innendørs da de er brannsikre, lydreduserende og et stabilt materiale som ikke sveller eller krymper.
Den sterke gipsplaten LaDura Premium er perfekt til innvendig vegger i boliger og bygg som har behov for ekstra styrke for skru- og slagfasthet i veggen. Da får du en slett overflate med styrke til oppheng.
LaDura Premium har en kjerne i klasse H1 som har et maks fuktopptak på 5 prosent som gjør at den egner seg godt i rom som vaskerom, toalett eller utendørs under gesimser. I tillegg innehar LaDura Premium platen EPD, som gjør den til et godt valg til BREEAM-bygg, samt at platen er listet i databasen med byggevarer som kan benyttes i svanemerkede bygg.
Tilpasning av LaDura Premium foregår på samme måte som standard gipsplater, kun ved bruk av kniv. Den kan monteres enten med BMC LaDura Premium skruer eller ved bruk av kramper. Platen etterbehandles på lik linje som andre innvendig gipsplater med sparkling og maling.
Gipsplatene fra BMC AS er produsert ved fabrikker som har ambisiøse mål for å redusere klimagassutslipp, øke graden av gjenbruk og sikre at menneskerettigheter ivaretas.
Bilder over: Her ser du 7969 RoughWood og 4008 BeigeStone, begge fra Fibo. Foto: Fibo
Har du en kunde som ønsker en rask og enkel løsning for å få opp nye vegger, er Fibos veggsystemer et godt alternativ til både private og offentlige bygg.
Fibos veggplater leveres i fulle lengder, og kommer i flere ulike design og farger. Veggplatene er 100 prosent vanntette, og kan også brukes på bad og kjøkken. Veggplatene har rask montering, god slitestyrke og er enkle å rengjøre.
Fibo kan også monteres på eksisterende vegg eller direkte på stenderverk. Før du monterer Fibo veggpanel må gulvet være klargjort. Gulvmembranen må gå minimum 150 millimeter opp fra gulvet. Skal du montere på eksisterende vegg kan du bruke disse alternativene:
Les også: Slik monterer du Fibo veggplater
Faren for vannskade på gulv øker med mer ekstremvær. Les mer om reparasjon etter vannskade og hvilke råd som bør gis til rammede hytte- og boligeiere.
Det skjer ofte at en ytterdør monteres feil, men gjør man det med en branndør kan det i verste fall få katastrofale konsekvenser.
En god håndverker bør også være en god rådgiver. Interessen rundt etterisolering har aldri vært større, og mange boligeiere lurer på hva de kan spare på de ulike tiltakene.
Formålet med brannprosjektering og brannsikring er å redusere risikoen for tap av liv og eiendom i tilfelle brann. Vi kan gi deg som håndverker god veiledning gjennom denne prosessen.
Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.
Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.
Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.
Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.
Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett.
Vi snekres!