Byggtorget logoByggtorget logo
Toppen av brunt trehus med svarte takplater aluminium på taket.Toppen av brunt trehus med svarte takplater aluminium på taket.
Toppen av brunt trehus med svarte takplater aluminium på taket.Toppen av brunt trehus med svarte takplater aluminium på taket.

Takplater eller takstein? Velg riktig tak for ditt hus

Taket skal beskytte mot varierende vær, men valg av tak har også mye å si for husets utseende. Her forklarer vi forskjellen på takstein og takplater.

Etter 30 år er tiden moden for helt eller delvis skifte av tak. Eller kanskje du skal legge nytt?

Bytte tak? Byggtorget hjelper deg med valg og montering av nytt tak

I dagens marked finnes det en rekke forskjellige typer taktekking å velge mellom. De fleste velger tradisjonell takstein, takplater eller takpanner som ser ut som takstein. Viktigst er det å ha et tett tak som beskytter huset mot vind, regn og snø.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Stort hus med Decra takplater stål fra Mataki.Stort hus med Decra takplater stål fra Mataki.
Rødt tak med Isola Powertekk takplater stål.Rødt tak med Isola Powertekk takplater stål.

Bilder over: Dekra takplater fra Mataki og Powertekk takplater fra Isola. Foto: Mataki & Isola

Takplater: Typer å velge mellom

Takpanner er en fellesbetegnelse på takplater. Takplater får du i både aluminium og stål, de veier betydelig mindre enn tradisjonell takstein, motstår korrosjon, tåler krevende værforhold og er enkle å montere. Bestrødde takpanner reduserer lyd fra regn, mens lakkerte varianter er mindre utsatt for mose og grønske.

I mange år har takpanner vært et populært valg for mange tak. Utførelser og profiler er varierte. Du kan velge mellom stramme og moderne linjer, bølgeblikkinspirert eller noe midt i mellom.

Takplater aluminium

Takplater i aluminium har lang levetid og er raskt å legge. Aluminium tåler påkjenninger i form av korrosjon godt og er derfor et godt valg dersom du bor i kystnære strøk, i storbyer eller nær industriområder hvor regn og fukt kan inneholde salter eller sur forurensing med lav pH-verdi. Platene krever også minimalt vedlikehold og er et bærekraftig valg.

Les også: Slik unngår du mose på taket

Takplater stål

Takplater i stål har lav vekt, er bærekraftig, raskt å legge og krever minimalt vedlikehold. Stålplater er fantastisk til tak da det beskytter mot vær og vind, binder ikke fuktighet og har svært lang levetid.

Takplater i både stål og aluminium er fleksible, enkle å håndtere og 100 prosent resirkulerbart.

En fordel kan sies å være at takplater er uknuselige. De beskyttet mot korrosjon og festes på en slik måte at de tåler det meste av vær og vind uten å rikke på seg. De leveres dessuten i større format enn takstein. Dermed går monteringen ofte raskt unna. Den lave vekten gjør takpanner enkle å håndtere. Sluttresultatet blir et tak som veier en sjettedel av et tak med takstein.

– Mange tak er bygget for en lett type taktekking som plater eller shingel og tåler ikke vekten av takstein. Så dette er svært viktig å sjekke, sier Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard i Ringsaker.

Takpanner fås både bestrødd og lakkert. Velger du lakkert takpanne kan det være at du trenger snøfangere. Bestrødde takpanner gir heller ikke lyd av regn.

Lakkert eller bestrødd, med god isolasjon i nyere hus er det uansett sjeldent et problem. Lakkerte takpanner har sin fordel med mindre utfordringer knyttet til mose og grønske.

Nærbilde av et tak med Zanda Arktis takstein fra BMI.Nærbilde av et tak med Zanda Arktis takstein fra BMI.
Nærbilde av en rød Zanda takstein.Nærbilde av en rød Zanda takstein.

Bilder over: Zanda Arktis er Norges sterkeste takstein, har høy passform og er enkel å legge. I 2023 har den også kommet med en mer bærekraftig og miljøvennlig overflatebehandling. Foto: BMI Group

Ulike taksteintyper

Valg av takstein avhenger av økonomi, personlig smak og ønske om forventet levetid. Du kan velge mellom tegl- og betongtakstein. Så mye som 25 år kan skille levetiden mellom disse to variantene.

Takstein i tegl

Takstein av tegl har forventet levetid på 75 år og er et slitesterkt naturmateriale som blir vakrere med årene. Den hverken bleker, ruster eller mister fargen. Prisen for tegl er imidlertid høyere enn for takstein i betong.

Takstein i betong

Takstein i betong er blitt stadig mer populært, og har gode kvaliteter som takler varierte norske værforhold. Betongstein holder normalt i minst 50 år, er gjennomfarget og rimeligere enn takstein i tegl. taksteinen ligger støtt på taket og påvirkes ikke av temperatursvingninger.

Takstein skifer

Skifer er en naturstein som gir et eksklusivt tak som holder i generasjoner og er tilnærmert vedlikeholdsfritt. Skifertak har lange tradisjoner i Norge og er svært værbestandig.

Mange valgmuligheter med takstein

Når du legger takstein er det greit å huske at det nødvendigvis ikke er valget av takstein som velter budsjettet. Materialkostnad i et typisk takprosjekt som settes bort til håndverkere utgjør om lag en tredjedel av totalprisen.

Du får takstein i flere ulike farger, fra sort og grå til brun og rød. Foruten valg av farger er det også forskjell på overflatebehandling.

– Ru takstein kan for eksempel ha en bremsende effekt på snø, så det kan være du slipper unna snøfangerutstyr inntil til viss takvinkel. Samtidig klorer mosen seg gjerne bedre fast på slike steiner, sier Ødegaard.

Takstein har også flere varianter i utforming, som dobbelkrum med to bølgeformer og enkelkrum. I tillegg fås det flat takstein.

Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Disse har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk. Samtidig lager de strøm.

Hvis du erstatter takshingel eller plater på taket med takstein, må du være oppmerksom på at vekten blir betydelig høyere, og at takkonstruksjonen tåler overgangen. Du bør derfor forhøre deg med fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.

Les også: Slik sørger du for et tett tak

Valg av takrenner

Hytte ved sjøen med rektangulære takrenner og stålplater på taket.

Bilde: Her ser vi rektangulære takrenner fra Lindab. Foto: Lindab

Du kan både la takfargen, veggfargen eller en kombinasjon bestemme valg av takrenner. Selv om fire av fem takrenner som selges i dag er halvrunde med sort farge, er det flere muligheter å velge blant.

Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som en del av veggen, mens andre ønsker en kontrast. Har du en kledning med profiler som skiller seg ut, kan det gi rom for mer dempede renner og nedløp, så de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen. I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner.

Les mer om takrenner her

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg