Mange valgmuligheter med takstein
Når du legger takstein er det greit å huske at det nødvendigvis ikke er valget av takstein som velter budsjettet. Materialkostnad i et typisk takprosjekt som settes bort til håndverkere utgjør om lag en tredjedel av totalprisen.
Du får takstein i flere ulike farger, fra sort og grå til brun og rød. Foruten valg av farger er det også forskjell på overflatebehandling.
– Ru takstein kan for eksempel ha en bremsende effekt på snø, så det kan være du slipper unna snøfangerutstyr inntil til viss takvinkel. Samtidig klorer mosen seg gjerne bedre fast på slike steiner, sier Ødegaard.
Takstein har også flere varianter i utforming, som dobbelkrum med to bølgeformer og enkelkrum. I tillegg fås det flat takstein.
Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Disse har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk. Samtidig lager de strøm.
Hvis du erstatter takshingel eller plater på taket med takstein, må du være oppmerksom på at vekten blir betydelig høyere, og at takkonstruksjonen tåler overgangen. Du bør derfor forhøre deg med fagfolk for å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.
Les også: Slik sørger du for et tett tak
Valg av takrenner
Bilde: Her ser vi rektangulære takrenner fra Lindab. Foto: Lindab
Du kan både la takfargen, veggfargen eller en kombinasjon bestemme valg av takrenner. Selv om fire av fem takrenner som selges i dag er halvrunde med sort farge, er det flere muligheter å velge blant.
Noen vil at renner og nedløp skal gli inn som en del av veggen, mens andre ønsker en kontrast. Har du en kledning med profiler som skiller seg ut, kan det gi rom for mer dempede renner og nedløp, så de ikke tar oppmerksomhet fra kledningen. I tillegg til halvrunde, finnes det også kvartrunde og rektangulære takrenner.
Les mer om takrenner her