Bilde: Isola Takshingel er testet av SINTEF og har Norges beste regntetthet ifølge slagregntester som er gjort i forbindelse med Teknisk godkjenning. (Foto: Isola)
5 ting du bør tenke over
Hvis vi skal gjøre et grovt skille mellom de mest vanlige taktekkings-produktene på markedet i dag, kan vi si at det enten dreier seg om tekking som lektes opp og tekking som ikke lektes opp.
Eksempler på førstnevnte er takstein i betong eller tegl, samt takpanner. Eksempler på sistnevnte er takshingel og andre typer overlagsbelegg.
Her er fem ting du bør tenke på når du velger nytt tak:
- Takpanner gir et lett, men sterkt og solid tak
- Glatt tekking gir større risiko for at snøen sklir av og forsterket behovet for snøfangere
- Ru eller bestrødd tekking er mer utsatt for mose og begroing
- Shingel og overflatebelegg er enkelt å legge for selvbyggeren
- Flate takstein er i vinden – kan det være noe for ditt hus?
Bilde: Takpanner gir et lett, men sterkt og solid tak. På bildet ser du Decra takpanner fra Mataki. (Foto: Mataki)
Tradisjon med takpanner
Mange tenker at takpanner eller takplater er et nytt fenomen, men det er faktisk ikke tilfelle. Takpanner i stål har nemlig vært benyttet til taktekking i Norge i lang tid. Det gjelder særlig langs kysten, hvor vær og vind ofte kan gi store utfordringer for taktekkingen. Da er takpanner, som er uknuselige og utviklet for å tåle ekstreme mengder regn, vind og snø, et svært godt valg.
Med dagens utvalg av profiler og overflatebehandlinger, har imidlertid takpanner blitt et populært valg i alle deler av landet. I dag får du både takpanner med klassiske bølgeprofiler, som ser ut som tradisjonell takstein, og takpanner med mer moderne utførelse.
Rent teknisk har takpanner en kjerne av stål som er behandlet for å gi lang levetid. Tidligere, og på rimeligere varianter kan dette være galvanisert stål, mens i dag er det som oftest aluzink, som noen ganger er tilsatt magnesium for å heve levetiden ytterligere. Stålkjernen er beskyttet med en grunning, og deretter enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge. Lakkerte plater kan både leveres i høyglanset og matt utførelse.
Bilde: Takpanner er et godt valg dersom du bor langs kysten, da de er utviklet for å tåle ekstreme mengder regn, vind og snø. (Foto: Mataki)
Bestrødde eller lakkerte takpanner?
Forskjellene på bestrødde og lakkerte plater er ikke veldig store, og valget mellom ulike overflatebehandlinger i første rekke et spørsmål om smak og behag.
Bestrøingen på granulerte plater gjør imidlertid at platen får noe bedre beskyttelse og dermed noe lenger levetid. Med granulerte plater kan det også være at du ikke trenger snøfangere, da snøen ikke sklir så lett av dem. Med lakkerte plater bør du ha snøfangere fra 3o takfall, mens man på granulerte plater klarer seg med snøfangere fra ca. 27o takfall.
Lakkerte plater reduserer på sin side utfordringer knyttet til mose og grønske. Da den lakkerte overflaten er så glatt er det ganske enkelt mindre fare for at sporer setter seg, samt at de skylles lettere av ved nedbør.
Fås med lydisolering
Mange tenker nok at stålplater gir opphav til mye lyd når det regner, men med moderne ståltakpanner trenger det ikke å være slik. På granulerte plater vil faktisk ikke lyden av regn skille seg nevneverdig fra f.eks. takstein eller takshingel.
På lakkerte plater vil du kunne få en trommelyd, men i nyere hus med tykke isolasjonslag er dette sjelden plagsomt. Bor du i et eldre hus med mindre isolasjon, eller bare vil sikre deg, skal du vite at det finnes ståltakpanner med lyddemping. Velger du slike får du en lydprofil tilsvarende granulerte plater.
Enkel montering med shingel og overlagsbelegg
Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en taktekkingsløsning med fokus på enkel montering. Det er imidlertid ikke et mindreverdig produkt, for det er en type taktekking som er utviklet for nordisk klima. Det betyr blant annet at den er svært kuldeelastisk. Den harde skiferoverflaten gir taket lang levetid ved at både overflatebelegget og fargene har svært god holdbarhet. Den ru overflaten holder snøen på taket og behovet for snøfangere vil dermed begrenses.
Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.
Takshingel kan både legges på nye tak eller som omtekking av gamle shingeltak. Vil du legge ny shingel oppå gammel, er det fullt mulig. Du bør imidlertid kontakte leverandøren for å høre hvilke krav de stiller i slike sammenhenger. I en del tilfeller stilles det også krav om underlagsbelegg i tillegg til shingelen, typisk når takfallet er under et visst antall grader eller i værharde strøk.
Takshingel er enkelt å montere selv, og alt som trengs er:
- Hammer
- Pappstift 25x2,8 (må være lang nok til å gå gjennom taktro)
- Pappkniv
- Snor
- Asfaltlim
- Takfot og møneplater
Hvis taket har kilrenne, må du også ha kilrennebelegg.
Klebesystem som gir mindre avfall
Enkelte av shingelproduktene på markedet leveres med et klebesystem uten folie som skal rives av, mens du må rive av en folie på andre. Fordelen med å gå for en uten avriving er at det er mindre og enklere arbeid, og ikke minst, betydelig mindre avfall.
I forholdsvis nær familie med shingel, finner vi ett-lags selvklebende belegg, også kalt overlagsbelegg. Denne typen belegg er elastiske og sterke, med SBS-asfalt og en kraftig glassfiberforsterket polyesterstamme. SBS-asfalten gir god brukervennlighet selv ved lave temperaturer og gir bedre vedheft for overflatestrøet. Beleggene leveres med dimensjon 1 x 7 meter.
Overlagsbelegg kan legges på nye tak eller som omtekking av gammel takpapp, og egner seg spesielt godt til enklere prosjekter som boliger, garasjer, småhytter, boder og lekestuer. Altså enkle prosjekter hvor huseier monterer selv. De kan legges på tak med fall helt ned mot 3 grader, og på terrasse med så lite som 1,5 grader fall. Montering skjer ved bruk av taklim og pappspiker eller skruer – sjekk leverandørens monterinsanvisninger.
Bilde: Med takstein av tegl får du et rent og svært slitesterkt naturmateriale. Det har en forventet levetid på 75 år. (Foto: Skarpnes)
Takstein – det klassiske valget
Selv om takpanner har vært mye brukt i store deler av Norge, er det ikke til å komme unna at takstein anses av mange som det mest klassiske valget av taktekking. Og aller mest klassisk er takstein laget av tegl. Med tegl på taket får du et rent og svært slitesterkt naturmateriale som velges i prosjekter der kvalitet, estetikk og holdbarhet er viktig. Tegltakstein har en forventet levetid på 75 år eller mer, og blir bare vakrere med årene. Steinen verken blekner, ruster eller mister fargen, og ligger stabilt på taket.
Selv om tegl er et tradisjonelt materiale, har det også foregått mye produktutvikling, slik at du i dag får teknisk taktegl med falser som sørger for tette og værbestandige tak. Takstein av tegl kan fås i en rekke ulike farger, og med engobert, glasert og naturell overflate. Det gjør det enkelt å finne taket som vil gi fasaden et løft i flere tiår.
Gjennomfarget kvalitet med betong
De siste tiårene har det også blitt mer og mer populært å velge takstein av betong. Denne typen takstein er noe rimeligere enn takstein av tegl, men kan skilte med svært gode kvaliteter når det gjelder å tåle norske værutfordringer, slik som byr regnfylte høststormer, barske vintre og høye sommertemperaturer. Betongtakstein er dessuten gjennomfarget uansett hva slags farge du velger, og gir deg en taktekking med forventet levetid på 50 år eller mer.
Både betongtakstein og takstein av tegl kan fås i flate varianter, og flate takstein er faktisk i vinden som aldri før. I utgangspunktet passer denne typen stein ypperlig på moderne bygg, men ryktet forteller at flate takstein også kan være et godt valg på mer tradisjonelle hus. Hos Skarpnes er det faktisk også mulig å få flate takstein med integrerte solceller. Solsteinen, som den kalles, har de samme egenskapene som en ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk, samtidig som de lager strøm.
Pass på vekten
Har du shingel eller plater på taket i dag, men vil bytte til takstein av betong eller tegl? Da skal du vite at begge typer takstein tilfører svært mye vekt til taket ditt, og det er ikke sikkert at takkonstruksjonen tåler det. Før du går videre med planene om å legge takstein, bør du derfor kontakte fagfolk får å få en vurdering av hva konstruksjonen tåler.