Byggtorget logoByggtorget logo
Nærbilde av legge nytt tak på gammelt tak med takshingel.Nærbilde av legge nytt tak på gammelt tak med takshingel.
Nærbilde av legge nytt tak på gammelt tak med takshingel.Nærbilde av legge nytt tak på gammelt tak med takshingel.

Legge nytt tak på gammelt tak

Visste du at du i enkelte tilfeller kan legge nytt tak oppå det gamle? Hvilke taktyper det gjelder får du svaret på her

Hva slags taktekking det er på boligen din vil gjerne avgjøre hva som må til for å legge et helt nytt tak.

For tak med takstein og tilsvarende taktekkinger som er opplektet, bør hele primærtekkingen inkludert undertak, sløyfer og lekter skiftes ut når taksteinen er utslitt.

For taktekninger som ikke er opplektet og ligger direkte på et bærende undertak, er det derimot ofte mulig å legge ny taktekking direkte på den gamle. Takpapp og takshingel er gode eksempler på dette.

Hva slags ny primærtekking det er mulig å benytte må vurderes både ut ifra takvinkel, takform, takkonstruksjonens bæreevne og lokale værforhold, for å nevne noe. Dette gjelder uavhengig av om du legger helt nytt tak eller nytt tak oppå det gamle.

Har du spørsmål om tak kan du alltid komme innom oss i Byggtorget for gode råd om hva som passer best for din bolig.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Legge ny takshingel på gammelt tak

Ny takshingel kan legges oppå den gamle, men den nye takshingelen må ha samme mønster eller byggehøyde som den gamle.

Alltid legge skrå takshingel på skrå takshingel

Er den gamle shingelen av skrå type, må du legge skrå oppå. Alle andre typer, som rett eller kuttet, kan mikses.

Er du i tvil, må du fjerne den gamle shingelen før du legger ny. Det er også viktig å fjerne ujevnheter, mose og såkalte «paddehatter» i den gamle takshingel, og aldri legge mer enn ett lag ny takshingel på den gamle.

Se video av hvordan du legger ny takshingel på gammelt tak:

Les bruksanvisningen nøye før du begynner å legge shingelen, og sørg for å bruke riktig lengde på stifter og plassere de på rett sted. Beslag og takrenner bør også skiftes ut.

Takshingel er en tradisjonell og god taktekking som egner seg både for hus- og hyttetak. Takshingel er rimelig, har lav vekt, krever minimalt med vedlikehold og kan vare i mer enn 30 år.

Les mer om takshingel.

Tips! Har du malt huset i en annen farge enn det opprinnelig var? Takshingel leveres i en rekke farger, slik at du kan tilpasse taket til den nye fargen på huset.

Takpapp på gammelt tak

Det er også mulig å legge nytt takbelegg direkte på gammel takpapp.

Takbelegg leveres på rull og er enkelt og raskt å legge. Det gir også færre skjøter enn om du velger takshingel. Takbelegg kan også brukes senere som undertaksbelegg for eventuelt plate- eller steintak dersom takvinkel og bæresystem er beregnet for disse taktekkingene.

Når du skal legge nytt takbelegg på en gammel takpapp, er det viktig at den gamle pappen ligger plant uten såkalte blisters eller andre ujevnheter. Taket må også renses for mose, lav og grønske. Alle beslag bør skiftes ut.

Legge takpanner på gammelt tak

Når det gjelder opplektet taktekking som takstein, takpanner, takskifer og tretak er det ikke aktuelt å legge et nytt lag oppå det gamle.

Har du derimot gammel takshingel som fortsatt er tett, kan dette fungere som undertaksbelegg for å oppgradere taket med stålplatetak. Da kan huset få et nytt tak med bølgeprofiler og uttrykk tilsvarende takstein.

Hytte hvor det er lagt nytt tak på gammelt tak med takshingel.Hytte hvor det er lagt nytt tak på gammelt tak med takshingel.
Hvit enebolig ved vannet med takshingel.Hvit enebolig ved vannet med takshingel.

Bilder over: Isola Takshingel kan monteres direkte på gammel takpapp eller takshingel. Sjekk at det gamle er intakt og har en jevn overflate uten skader. Foto: Isola

Sjekk at undertaket er tett

Før man legger nytt tak på gammelt tak, må du være sikker på at undertaket er tett.

Det er mulig å legge et nytt asfalt undertaksbelegg oppå det gamle dersom det gamle er intakt og har en jevn overflate uten skader. Har det gamle skader og punkteringer bør det fjernes for å sjekke om taktroen har fått fuktskader.

Normalt anbefales det å fjerne det gamle undertaksbelegget slik at taktroen kan inspiseres og utbedres dersom det er oppstått fukt eller råteskader. Det er lønnsomt når det skal investeres i et nytt tak som skal holde i nye 30-50 år.

Før det legges nytt tak må også lekter, sløyfer og undertaksbelegg skiftes.

Er det skader på taket?

Dersom taket ditt er skadet, gammelt eller har begynt å lekke bør det skiftes først som sist, før det oppstår store og kostbare skader.

– Dersom du allerede har oppdaget en innvendig lekkasje, har nok skaden vært der en stund, forklarer Bjørnar Kvamme fra Byggtorget Digernes.

En årlig inspeksjon kan avdekke begynnende lekkasjer og spare deg for mye penger og ubehagelige overraskelser.

– Er du usikker på om taket holder mål, er det lurt med en sjekk, råder Kvamme.

Mindre lekkasjer er vanskelige å oppdage, og kan i verste fall gi råte som først oppdages når skaden er så stor at hele eller deler av takkonstruksjonen må byttes. Det kan være vanskelig å finne omfanget på skaden på taket ved bare å se på det ytre. Kan man se skaden, er det ofte fukt under.

– Jeg anbefaler alle som skal skifte tak å være nøye med grunnarbeidet og besiktelsen av undertaket. Her kan man ikke satse på at det går greit, da vil dette være det første som ryker. Det er lite vits å legge penger i taktekket dersom undertaket ryker etter bare få år, sier Kvamme.

Er det søknadspliktig å legge nytt tak på gammelt tak?

Å legge nytt tak på et eksisterende tak er i utgangspunktet ikke søknadspliktig. Dersom du legger nytt tak som følge av en utbygging, eller bygger takterrasse, må du søke. Endrer du på takets utseende, for eksempel takvinkel, må du også søke.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg