Tak - hva skal du velge til taket?
Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår.
Takshingel er et godt valg for alle typer skråtak og egner seg godt til rehabilitering. Les mer om vårt utvalg av takshingel her.
Takshingel er enkelt forklart laget av en type asfaltpapp som er bestrødd med mineralstrø, og kan sies å være en type taktekking som er enkel å montere.
Takshingel er utviklet for nordisk klima, da det er svært kuldestatisk. Overflatebelegget og fargene har god holdbarhet, mens den ru overflaten holder snøen på taket.
Det er vanlig å benytte shingel på hyttetak, men dette er også et rimelig valg for hus, garasjer og for eksempel uteboden eller dukkehuset.
Takshingel har lav vekt og egner seg derfor godt til rehabilitering av eldre hus hvor kravene til bæring i takkonstruksjonen var lavere enn på nyere boliger.
Les også: Hvordan legge takshingel
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilder over: Klassisk takshingel fra Isola og Mataki. Foto: Mataki & Isola
Takshingel kan legges rett på tretak, og er også et smart valg ved rehabilitering da det kan legges rett på gammelt undertak av shingel eller takbelegg. Skal du legge ny shingel på gammel shingel, er det viktig at den nye shingelen har samme “byggehøyde” som den gamle.
For å legge takshingel trenger du hammer, pappstifter, pappkniv, snor, asfaltlim, takfot og møneplater.
Shingel finnes i flere ulike farger og med ulike utforminger. Vi kan blant annet nevne shingel med dråpeform som ser ut som skifer, eller rektangulær shingel med et moderne uttrykk.
Les også: Takplater eller takstein? Velg riktig tak for ditt hus
Icopal takshingel fra BMI består av glassfilt som er impregnert og belagt med SBS spesialasfalt. Overflaten er bestrødd med skifter fra BMIs egne skiferuttak i Valdres. Den har en produktgaranti på 20 år og levetid på over 30 år.
Icopal takshingel får du i flere ulike design. Sjekk for eksempel Beito i skiferfarge, med rette linjer og større tunger. Den gir et stilrent uttrykk for moderne hus og hytter. Valdres passer til mer tradisjonelle bygg og typen S kommer i seks ulike farger: Kullsort, skifer, teglrød, høst, teglrød med skygge og grå med skygge.
Bilde: Takshingel er et rimelig valg for hus. Mataki Takshingel kommer både med og uten folieavrivning. Foto: Mataki
Mataki takshingel har opptil 30 års garanti og passer til legging av både nye tak og omtekking av gamle tak. Mataki har takshingel både med og uten folieavrivning. Velger du uten folieavrivning gir det mindre avfall, og det sterke klebefeltet sikrer at du likevel får et tett tak gjennom mange år.
Bilde: Her ser du Isola takshingel i fargen rustikkrød. Foto: Isola
Isola takshingel har lav vekt og kan monteres på gammel takshingel eller takbelegg. Takshingelplaten har en overflate med knust skiferstrø, noe som gir et pent og naturlig uttrykk. Isola takshingel består av både rustikke varianter og shingel med kontur som forsterker shingelmønsterets form og profil.
Kan legges på tak med takvinkel ned til 15 grader, mellom 15 og 18 grader skal det benyttes underlagsbelegg.
Les også: Legge nytt tak på gammelt tak
Baros takshingel er en shingel med folieavrivning. Det er et asfalt takbelegg med en stamme av glassfilt som impregneres med bitumen og belegges med asfalt på begge sider. Den er bestrødd med finkornet sand på undersiden og mineral strø på oversiden.
Baros takshingel kan benyttes på kalde og luftede takkonstruksjoner med takvinkel ned til 15 grader. Selv om ny takshingel kan legges på gammel takshingel, anbefales ikke dette med Baros på grunn av hensyn til klebing og tetthet.
Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår.
For at taket skal holde i forventet levetid er det viktig med en årlig taksjekk og å fjerne mose på tak dersom det skulle dukke opp. Les hvordan her.
Å legge takshingel er ikke vanskelig, men det er viktig å være nøyaktig for å få et tett tak. Se video og vår steg for steg-guide her.
Taket skal beskytte mot varierende vær, men valg av tak har også mye å si for husets utseende. Her forklarer vi forskjellen på takstein og takplater.
Har du et gammelt hus og lurer på om taket bør byttes? Etter 30 år er de fleste tak modne for å helt eller delvis skiftes. Jevnlig vedlikehold vil kunne gi taket noen ekstra år og spare deg for store utgifter. Må du likevel skifte gjelder det å gjøre en grundig jobb slik at det blir lenge til neste gang. Våren er et godt tidspunkt for å planlegge rehabilitering eller bytte av tak.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet