

Hvordan fjerne mose på tak?
For at taket skal holde i forventet levetid er det viktig med en årlig taksjekk og å fjerne mose på tak dersom det skulle dukke opp. Les hvordan her.
Å legge takshingel er ikke vanskelig, men det er viktig å være nøyaktig for å få et tett tak. Se video og vår steg for steg-guide her.
Når det kommer til å legge nytt tak, har takshingel et par klare fordeler. Det er enkelt å legge, krever lite verktøy og du kan legge ny takshingel oppå gammel shingel.
Les mer om: Fordelene med takshingel
Les mer om: Legge nytt tak på gammelt tak
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Monter takfotbeslag og legg takfotplaten med fugemasse, spikre deretter platen. Legg takshingel parallelt med takfotplaten og jobb deg opp til mønet og ut på sidene. Sørg for å bruke fugemasse ved alle beslag, gjennomføringer og kilrenner.
Avslutt ved å dele møneplatene i tre, legg dem deretter med overlapp over mønet og sikre at klebefeltene dekkes på hver side.
Se video av hvordan du legger takshingel her:
Detaljert fremgangsmåte:
Husk å lese monteringsanvisningen nøye og følg denne for å få et tett tak.
Bilde: Montering rundt pipe. Foto: Isola
Legg takshingel opp til pipens nedre kant og monter pipebeslaget. Det er viktig at takshingel blir lagt under kraven på gjennomføringen og at det dekker klebefeltet. Fortsett å legge takshingel over pipebeslaget på sidene og fest shingelen til beslaget med fugemasse. Husk å feste skjøter godt.
For å få det tett er det viktig å følge anvisningen fra leverandøren, da feste av takshingel mot beslag kan være forskjellige avhengig av leverandør.
Tips! Sjekk at takshingelen er fra samme produksjonsdato, da unngår du nyanseforskjeller.
Takshingel krever helling på taket. Du kan legge det på nytt tak med minst 15 grader fall og på gammel takshingel med minst 19 grader fall.
Har taket fall på mellom 15 og 18 grader, skal du benytte asfalt underlagsbelegg under shingelen. Du kan imidlertid legge takpapp på flatt tak. Takpapp er også kjent under navnet takbelegg.
Legg takshingel på våren eller sommeren når det er varmt. På høsten og vinteren må du varme opp klebefeltet for å få ønsket klebing og tetting. Må du legge takshingel når det er kaldt, kan du bruke en varmepistol.
Ikke legg takshingel når det regner, da risikerer du dårlig nedklebing.
Skal du legge takshingel selv? Husk tilstrekkelig sikring når du arbeider i høyden.
Har du spørsmål om legging av tak eller valg av produkter? Spør oss i Byggtorget om tips og råd hos ditt lokale byggevarehus.
Vi kan også hjelpe deg med hele eller deler av byggeprosjektet – les mer om Ferdig Snekra her.
For at taket skal holde i forventet levetid er det viktig med en årlig taksjekk og å fjerne mose på tak dersom det skulle dukke opp. Les hvordan her.
Dagens tak må tåle stadig mer ekstremvær, både i form av sterk vind og store nedbørsmengder. Er taket på stallen, låven eller garasjen rustet for å takle dette?
Taket er husets femte fasade, og hva slags tekking du velger har mye å si for hvordan huset fremstår.
Dette er forskjellen på ulike takrenner du kan velge mellom i plast, stål og aluminium. Takrenner kan også leveres i ulike former, farger og størrelser.
Visste du at du i enkelte tilfeller kan legge nytt tak oppå det gamle? Hvilke taktyper det gjelder får du svaret på her
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet