Byggtorget logoByggtorget logo
Funkishus med Concise kledning i setersvart.Funkishus med Concise kledning i setersvart.
Funkishus med Concise kledning i setersvart.Funkishus med Concise kledning i setersvart.

Fem tips til ny kledning på gammelt hus

Mange huseiere velger i disse tider å rehabilitere boligen i stedet for å kjøpe ny. En del må også etterisolere i henhold til nye energikrav som kommer, og bytter ofte kledning samtidig. Her er 5 tips til vedlikeholdsvennlige kledninger du bør anbefale i den anledning.

1. TRYR fra Bergene Holm

Hus med TRYR kledning fra Bergene Holm.

Bilde: Her ser du de ulike fargene TRYR kommer i. Foto: Bergene Holm AS

TRYR fra Bergene Holm er en kledning i heltre furu som er trykkimpregnert for å gi best beskyttelse og har holdbarhetsklasse 1. Materialet og holdbarheten gjør dette til et bærekraftig fasadevalg.

Videre er den behandlet med beis og voks i syv ulike farger med navn som gjenspeiler været rundt om i landet.

Fargene på TRYR:

  • Solgul (nyhet)
  • Aftenrød (nyhet)
  • Solbrun
  • Skygrå
  • Røykbrun
  • Tåkegrønn
  • Stormsort

Ved å anbefale kundene dine en fabrikkbehandlet kledning sparer du tid ved montering.

TRYR produseres av norsk, kortreist og miljøsertifisert furu og krever minimalt vedlikehold. Ønsker kunden å bevare den opprinnelige fargen, kan den etterbehandles etter 5-7 år.

– Kledningen kan monteres uavhengig av årstid, som er et stort pluss for både deg som skal utføre jobben, og kundene dine, sier Line Klaastad Hasle i Bergene Holm.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Hus med kledning fra Hasås og 10-årsgaranti-merke.Hus med kledning fra Hasås og 10-årsgaranti-merke.
Hus med malmfuru kledning.Hus med malmfuru kledning.

Bilder over: Om du ønsker et mer miljøvennlig alternativ som fremhever treverkets naturlige skjønnhet i en vakker gråfarge, er vår malmfuru kledning et perfekt valg. Foto: Hasås

2. Hasås Kjernekledning visir grunnet og ferdigmalt

Hasås Kjernekledning er visir grunnet og ferdigmalt med to strøk Jotun DRYGOLIN Nordic Extreme og har hele 10 års malefri garanti.

– Med kombinasjonen av vår premium kledning og Jotuns suverent beste maling, er det med stolthet at kunder som velger vår kledning får 10 års malefri-garanti. Bedre blir det ikke, sier Marita Deila Olsen i Hasås.

Fordelene med fabrikkmalt kledning:

  • Tidsbesparende
  • Billig
  • God beskyttelse
  • Et bredt utvalg av farger

3. Heftig fra Moelven

Moderne hus med Værbitt kledning fra Moelven.

Bilde: Værbitt er et annet alternativ fra Moelven. En kledning som er behandlet for å beskytte mot fuktighet, råte og andre skader som kan oppstå som følge av eksponering for vær og vind. Foto: Moelven

Kledning fra Moelven kommer fra sertifisert skog og har høy kvalitet. Heftig kledning er Moelvens beste grankledning som er overflatebehandlet med de beste produktene fra Jotun.

– Kledningen er behandlet for å sikre maksimal holdbarhet, sier Anne-Marie Ulven i Moelven.

Heftig kledning kommer i de fleste dimensjoner og profiler, og kommer i ulike varianter:

  • Heftig PRO og PRO+ som er grunnet og malt 1(PRO) eller 2 (PRO+) strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme. Kledningen har lang holdbarhet og kan stå 5-8 år før neste strøk.
  • Heftig EKO som er malt med to strøk DRYGOLIN Power Clean, en selvrensende maling som gir kledningen lang holdbarhet. Malingen er svanemerket og kledningen kan benyttes i BREEAM-NOR-prosjekter. Kledningen kan stå tre år før neste strøk.
  • Heftig SYN er grunnet og beiset med et strøk TREBITT og kan stå inntil fem år før neste strøk.

– Heftig SYN har et flott transparent utseende som mange ønsker, forteller Ulven.

Heftig kledning gir kundene dine stor valgmulig da de kan velge farge fra Jotun fritt, samtidig som det er et holdbart valg til rehabiliteringsprosjekter og er laget av bærekraftig råstoff.

4. ULTIMALT PROFF 10 fra G3 Gausdal Treindustrier

Hus med ULTIMALT 10 kledning.

Bilde: ULTIMALT 10 har 10 års garanti mot forringelse av treverket. Foto: G3 Gausdal Treindustrier SA

– ULTIMALT 10 fra G3 Gausdal Treindustrier leveres ferdigmalt fra vår fabrikk med firesidig råtebeskyttelse. I tillegg har den har ett strøk grunning og hele tre strøk med DRYGOLIN Nordic Extreme fra Jotun, forteller Arild Åssveen i G3 Gausdal Treindustrier.

Kundene dine kan velge farge på kledningen fritt fra Jotuns malingsfarger, og den har 10 års garanti mot forringelse av treverket. Kledningen kommer også i ulike dimensjoner og kledningsprofiler slik at kundene dine finner en kledning som passer til stilen de ønsker.

ULTIMALT Proff 10 er et helnorsk produkt av kortreist innlandsgran og de beste produktene til Jotun som egner seg godt for norske forhold.

– DRYGOLIN Nordic Extreme fra Jotun har ekstrem holdbarhet på farge og glans, og er i tillegg selvrensende, legger Åssveen til.

Andre fordeler med ULTIMALT PROFF 10:

  • Kan monteres hele året, uavhengig av vær og temperatur
  • Gir en effektiv byggeprosess med ferdigmalt kledning
  • Produsert under perfekte forhold innendørs
  • Enkel å montere

5. MøreRoyals Concise Collection

Nærbilde av Concise kledning i fargen setersvart og en plante.

Bilde: Concise Collection består også av tretak, terrassebord, fasadelekter og altanrekke. Foto: Nathan Lediard/Talgø MøreRoyal

MøreRoyals Concise Collection er en serie royalimpregnerte produkter som er laget med moderne arkitektur i tankene. Produktene har rette linjer og skarpe kanter som gir et strammere uttrykk. Concise har en spesialbehandlet overflate som gir en børstet følelse, mindre fiberreising og jevnere fargeheft.

Concise Collection består av både kledning, tretak, terrassebord, fasadelekter og altanrekke, noe som kan gi kundene dine et helhetlig uttrykk til både boligen og uteplassen. Den har hele 50 års råtegaranti, og krever kun enkelt og lite vedlikehold.

Kledningen kommer i ulike dimensjoner og farger, og finnes i både stående og liggende versjoner.

– Vi ser ellers at stadig flere velger å kombinere f.eks. to dimensjoner av stående kledning for et mer spennende og variert uttrykk på fasaden, sier Janne Rangnes i Talgø.

Concise kledning leveres med skjult innfesting, hvor festemidlene skjules helt i not- og fjær.

– Dette gir en prikkfri fasade, og også mulighet for ombruk dersom man på et eller annet tidspunkt skulle ønske å fjerne kledningen og benytte den på nytt et annet sted, forteller Rangnes.

En klar fordel med Concise Collection er at den kommer ferdig og klar til bruk siden materialene er ferdigbehandlet og fargesatt, og du kan starte montering straks materialene ankommer byggeplassen.

Kledning med skrue og spiker slått inn.Kledning med skrue og spiker slått inn.
Ulike fasadeskruer i ulike farger.Ulike fasadeskruer i ulike farger.

Bilder over: Hvilke festemidler som brukes er gjerne et estetisk valg, her ser du fasadeskruer i ulike farger. Foto: ESSVE

Skjult innfestning eller synlige skruer

For å være en god rådgiver for dine kunder er det viktig å presentere alle mulighetene som finnes på markedet. Med dagens fasadeskruer med farget hode, kan kundene få en sømløs kledning.

Pål Jahr i ESSVE forteller at de selger gode mengder av skruer i både brun og svart, i tillegg har de hvit og lys grå.

– Det er jo estetikken som ofte blir vektlagt og da treffer man blink med de fargetilpassede skruene. I og med at det selges mer og mer “nesten” ferdigbehandlet kledning, ønsker man seg jo et utseende som ikke viser med all tydelighet hvor festemiddelet sitter, sier Jahr.

Når det snakkes om skjult innfesting snakker man vanligvis om bolighus, men det kan like gjerne benyttes fargetilpassede fasadeskruer på både lavblokker, idrettshaller og kulturbygg.

Jahr påpeker også viktigheten av å velge fasadeskruer fremfor andre festemidler.

– Noen tar valg basert på kostnader, og da går det noe raskere med spiker, men sjansen for at spikeren feilmonteres er vesentlig større enn når man skrur en og en skrue. Og det hjelper jo ikke at det går fortere om spikeren sitter så dypt i kledningen at vann trekker inn i bordet og dermed fremskynder råte.

Når det kommer til det estetiske, mener Jahr at man alltid bør gå for “usynlig” skruer.

– Resultatet blir så mye finere med skjulte skruer i fasaden. Malmfuru er eventuelt et alternativ hvor synlige skruer fungerer. Kledningen gråner over tid og vil derfor fungere godt med fasadeskrue som ikke har farget hode.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!