Byggtorget logoByggtorget logo
Vindsperre på hus som bygges.Vindsperre på hus som bygges.
Vindsperre på hus som bygges.Vindsperre på hus som bygges.

Profftips: Slik får du det tett under kledningen

Med riktig valg av vindsperre og effektive tetteprodukter under kledningen kan du sikre rask fremdrift på byggeplassen og en varig tett og energieffektiv bolig for kundene dine.

Kledningen er husets ytre klimaskjerm. Kledningen beskytter mot vær og vind, men kledningen kan aldri bygges helt tett, hverken vanntett eller lufttett. Både overganger, avslutninger og detaljer vil gi noen utettheter. Det som derimot må være tett er vindsperresjiktet som skal sørge for fuktsikre og energieffektive tak- og veggkonstruksjoner.

Vindsperren regnes som husets indre klimaskjerm. Vindsperrer leveres i mange ulike varianter og kvaliteter, og i en jungel av produkter og løsninger kan det være både vanskelig og uoversiktlig å finne riktig produkt.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Ofte stilte spørsmål om tetting

– Vi får relativt ofte spørsmål om våre vindsperre- og tetteprodukter, forteller Thomas Gjessing, produktteknisk rådgiver i Isola.

Spørsmålene dreier seg om alt fra praktisk bruk til hvor lenge produktene tåler å stå fritt eksponert mot vær og vind. Når det gjelder tetteprodukter får vi gjerne spørsmål om heftegenskaper, levetid og produktvalg for å nevne noe.

– Det er ofte mange av de samme spørsmålene som går igjen – og noen spør også for å forsikre seg om at produktene som er benyttet er de riktige, sier Gjessing.

Dette må du ta hensyn til

Mataki beregner kledning og utvendig sjikt til å ha en levetid på ca. 30-50 år ved jevnlig og nødvendig vedlikehold. Det samme skal da gjelde for vindsperren.

Både husets kledningstype og beliggenhet vil påvirke hvilken vindsperre du skal velge. Til en utett kledning må man velge en mer robust vindsperre, og dersom huset har en spaltekledning må du ha en UV-stabilisert vindsperre.

Vindsperren skal tåle påkjenninger både i byggeperioden og i hele byggets levetid, den må derfor også tåle det dårligste været i byggeperioden.

Les også: 5 tips til ny kledning på gammelt hus

Byggeplass med eksponert vindsperre.

Bilde: Er vindsperren eksponert over lengre tid? Da kan den få en redusert tetthet og levetid. Foto: BMI

Dette må du ta hensyn til i prosjekteringen og utførelsen ved valg av vindsperre:

  • Levetid og tetthet på kledningen
  • Bygningsmessige detaljer og holdbarhet
  • Om vindsperren er utsatt for insekter, veps eller liknende
  • Om vindsperresjiktet skal ha en vindavstivende funksjon
  • Om det er spesielle brannkrav til overflater på prosjektet
  • Om vindsperren blir eksponert for sollys etter at kledningen er på

Fire ulike vindsperreduker fra Mataki

  • Mataki Halotex Wind Standard: Passer til korte og kontrollerte byggeprosesser
  • Mataki Halotex Wind Pro: En allround vindsperre som passer til de fleste byggeprosjekter med kort eksponeringstid som utføres i stabilt vær.
  • Mataki Halotex Wind Xtreme: Denne passer godt til høst, vinter og vår når det kan være lengre eksponeringstid av vindsperren og man må regne med slagregn og kulde.
  • Mataki Halotex Firesafe UV: Brukes til spaltekledning og prosjekter med krav til brannklassifisering av vindsperren.

Smarte tape- og tetteprodukter fra Isola

I tillegg til en god vindsperre, vil svillemembraner, tape og andre tetteprodukter som mansjetter og butyl klebebånd gjøre det enklere og mer effektivt å bygge vindtette og fuktsikre konstruksjoner.

Isola FlexWrap 60 er en slik tetteløsning. Den tetter effektivt rundt alle typer ukurante gjennomføringer i tak og yttervegger. Tapen er enkel å forme og kan benyttes til tetting rundt alle typer gjennomføringer, også de som ikke er standardiserte. Den passer derfor perfekt rundt for eksempel bjelker, braketter, rektangulære ventilasjonskanaler og elektrikerbokser.

FlexWrap 60 Tape leveres med 10 meter på hver rull, og selges både enkeltvis og i tre-pack. FlexWrap 60 er svært enkel å montere med klebefelt med delt beskyttelsesfolie.

FlexWrap 60 inngår i et komplett klimasystem med tape, mansjetter og smarte svillemembran-produkter. Vindtettingen blir både enklere, sikrere og mer effektivt.

Icopal Ventex MultiWrap tape

Hånd som fester Icopal Ventex MultiWrap tape under kledning.

Bilde: Produktet innehar SINTEF Teknisk Godkjenning nr. 20342 og er testet og godkjent på disse underlagene: Ubehandlet og malt trevirke, PE-folie, PVC, diffusjonsåpne undertak, vindsperrer, stål, aluminium, gips, asfaltimpregnert og vindsperreplater. Foto: BMI

Ventex MultiWrap er en kraftig og formbar tape som er designet for de mest utfordrende overgangene. Den er enkel å jobbe med og er strekkbar i alle retninger, som gir perfekt passform uansett bruk.

Ventex MultiWrap finnes i fire ulike bredder:

  • 60 mm
  • 100 mm
  • 150 mm
  • 200 mm

Ventex MultiWrap har en unik produktteknologi som inkluderer trykkaktiverbart, selvklebende lim som gir feste til de fleste materialer uten behov for primer.

Dette kan du bruke Ventex MultiWrap til:

  • Som membran under vinduer og dører
  • Tette rundt åpninger og gjennomføringer
  • Tette i vanskelige områder, for eksempel i hjørner hvor den må strekkes og monteres tredimensjonalt

Velg en komplett løsning

Det kan være stor forskjell på bruk av materialteknologi og oppbygging av produkter fra ulike leverandører. Det samme gjelder for tetteproduktene som er utviklet og tilpasset de ulike vindsperre-variantene.

For å kunne levere fullverdig dokumentasjon og også opprettholde nødvendige garantier, er det lønnsomt og fornuftig å velge en komplett løsning med både vindsperre og tetteprodukter fra samme leverandør.

– Da kan du unngå diskusjoner om ansvarsforhold og ofte gis det også utvidet garantitid. Det gjør valget enklere og resultatet sikrere, tipser Gjessing i Isola.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!