Byggtorget logoByggtorget logo
Person som kjenner etter skade på parkett for å reparere parkett.Person som kjenner etter skade på parkett for å reparere parkett.
Person som kjenner etter skade på parkett for å reparere parkett.Person som kjenner etter skade på parkett for å reparere parkett.

Reparere parkett: Her er tipsene

Smeltevoks, formtre eller reparasjonsvoks. Her er tipsene til deg som skal reparere parketten.

– Det er ikke gøy når noen mister noe tungt på det fine parkettgulvet, og du står der med et godt synlig hakk. Men det finnes alltid en løsning, understreker Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Parkettgulv har lang levetid, men også daglig slitasje kan føre til at det oppstår riper og hakk over tid. Disse skadene kan være irriterende, men heldigvis kan de fleste skader repareres relativt enkelt med riktig verktøy og teknikk.

– Hvis du har fått en skade som bryter den beskyttende overflatebehandlingen på parketten din, er gulvet åpent for at vann kan trenge inn i kjernen. Det liker gulvet dårlig, da risikerer du svelling og misfarging. Ikke vent med å reparere! Ta det med én gang, så vannsøl ikke gjør vondt verre.

Les også: Slipe parkett? Dette må du tenke på

Les også: Male parkett? Se steg for steg-guide

Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg

Bilde: Gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Smeltevoks til hakk i parkettgulv

Til typiske hakk i parkettgulvet anbefaler vi å bruke voks som du smelter med et jern og fyller ned i hullet, og sliper etter herding. Denne voksen leveres som staver i ulike farger, som du også kan blande for å matche området rundt. Etter at du har fylt hullet og matchet fargen godt, sliper du voksen jevn og etterbehandler med olje eller lakk tilsvarende resten av gulvet.

Hvis du har parkett med kvistspill, har du en fordel her. Da har nemlig gulvprodusenten allerede fylt inn en type voks der selve kvistene har vært – altså har du allerede flere runde, voksfylte felter i gulvet.

Hvis du skraper ut litt ekstra materiale rundt hakket du skal reparere, kan du imitere et kvisthull og fylle det med en voks som er mest mulig lik den som allerede er brukt som fuge de andre stedene.

Formtre til store hakk eller skader i parkettgulv

Har du et større hakk eller hull i parkettgulvet, kan du bruke formtre. Dette er en myk masse med trefiber i blandingen, som du påfører uten varme og som herder etter at du har fylt den ned i hullet.

Formtre fester kun mot helt rent treverk, så alt av lakk eller olje må fjernes før du fyller i hullet. Når formtreet har tørket, kan du slipe ned fyllingen og dekke med lakk eller olje for å matche resten av gulvet ditt.

Formtre finnes i ulike farger, og du kan også blande to farger for å treffe hundre prosent på fargen. Vær obs på at formtre ikke absorberer beis på samme måte som rent treverk. Så hvis du har et gulv som skal beises, er det smart å velge en farge tilsvarende beisen.

Reparasjonsvoks til små riper og sprekker

Hvis det er små riper eller hårfine sprekker som skal fikses, kan du bruke en stift med reparasjonsvoks. Denne trenger ikke varmeredskap, du gnir den bare over ripen eller sprekken – og friksjonsvarmen er nok til å få voksen myk nok til at den jobber seg ned i riper og grunne sprekker.

Når alt er dekket, skraper du enkelt bort den overskytende voksen for å få en jevn overflate.

Se hvordan du reparerer parkett i denne videoen

Forebygging av fremtidige skader

Når du først har reparert gulvet, er det lurt å ta forholdsregler for å forhindre nye riper og hakk. Her er noen tips:

  • Bruk filtknotter under møbler for å unngå at de lager merker når du flytter på dem.
  • Unngå å dra tunge gjenstander over gulvet – løft dem i stedet.
  • Legg tepper i områder med mye trafikk, som gangen eller under spisebordet, for å beskytte gulvet mot slitasje.
  • Har du en kontorstol med hjul kan du kjøpe en plastmatte til å legge under stolen. Skitt og smuss fester seg lett til hjulene og skraper opp gulvet.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg