Byggtorget logoByggtorget logo
Slipe parkett med slipebrett.Slipe parkett med slipebrett.
Slipe parkett med slipebrett.Slipe parkett med slipebrett.

Slipe parkett: Dette må du tenke på

Ved å slipe parkettgulvet fjerner du slitasje, riper og misfarging. Det er flere fordeler med å slipe gulvet, men også noen forbehold du bør ta. Her er sjekklisten.

Etter flere år med daglig bruk kan parkettgulvet bli slitt, få riper eller miste sin opprinnelige glans. Da kan løsningen være å slipe gulvet.

Les også: Male parkett? Se steg for steg-guide

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Fordeler med å slipe parkett

Økt levetid: Ved å slipe parkettgulvet fjerner du slitasje, riper og misfarging, noe som forlenger levetiden betydelig. Et godt vedlikeholdt parkettgulv kan slipes flere ganger, noe som gjør det til et varig og bærekraftig valg.

Endre utseendet: Etter sliping kan du endre farge eller finish på gulvet med lakk, olje, beis eller maling, noe som gir deg fleksibilitet til å tilpasse gulvet til egne preferanser.

Enklere vedlikehold: Et nyslipt, overflatebehandlet parkettgulv er enklere å holde rent, og motstandsdyktig mot fremtidig slitasje, flekker og riper.

Les også: Slik reparerer du parkett

Sjekkliste: Når bør du slipe parketten

Du kan som oftest slipe eller pusse et parkettgulv selv, men det er en krevende oppgave som krever spesialutstyr – og er smart å sette bort til profesjonelle. Gå først gjennom denne sjekklista før du bestemmer deg:

  • Er det tykt nok? Mange parkettgulv er mulig å slipe, men det krever at det øverste laget med treverk – også kalt toppsjikt eller slitesone – er tykt nok. De vanligste typene parkett har et 3,5–3,8 mm tykt toppsjikt, som tåler å slipes to-tre ganger. Andre typer har et tynnere toppsjikt, og bør dermed ikke slipes. Finn ut av dette først.
  • Vil du beholde overflatestrukturen? Hvis parketten har en moderne, matt overflatestruktur, må du også være klar over at den ikke uten videre kan gjenskapes etter sliping – da vil du i stedet få et glatt gulv, som må oljes eller lakkeres for å få tilbake en beskyttende hinne som tåler daglig bruk og søl.
  • Er du klar for støvtetting? Sliping er også en ekstremt støvete prosess, så planlegg deretter og sørg for å skjerme resten av huset mot det finkornede støvet som vil sveve i lufta.
  • Er det flere dype hakk og skader? Dersom den slitte parketten har dype hakk eller bulker, vil ikke sliping hjelpe – disse skadene må du utbedre som forklart i denne artikkelen om hvordan reparere parkett.
  • Har du fått tilbud på nytt gulv? For mange er det nødvendig å leie profesjonelle gulvslipere for å få jobben gjort skikkelig, og hele gulvet må også etterbehandles. Sjekk først hva helt ny parkett vil koste deg, så du vet hva prisforskjellen faktisk blir. Det er ikke sikkert den er så stor som du tror.

Se video av hvordan slipe parkett:

Boning av parkett

Man kan bone parkett, men det er ikke alltid nødvendig eller anbefalt, avhengig av parkett-type og overflatebehandling. Parkett kan komme i ulike overflatebehandlinger, som lakk, olje eller voks, og disse krever ulik vedlikehold.

Hvis parketten er vokset, kan boning være en god måte å holde den skinnende og beskyttet på. Lakkert parkett trenger sjelden boning. Oljet parkett bør holdes vedlike med olje, ikke voks eller bonevoks.

Velger du ny parkett?

Kommer du innom oss i Byggtorget, har vi erfarne eksperter som vil vise deg ulike varianter og gi deg nyttige råd og innspill til valget av nytt gulv. Men vi har mer enn bare produktene, flere av våre byggevarehus har også lokale fagfolk som kan ta seg av hele jobben for deg! Spør etter mer info om Ferdig Snekra.

Alt du trenger å gjøre, er å velge hvilket gulv du ønsker deg. Deretter kan du lene deg tilbake og glede deg til å gå ut på et splitter nytt gulv hjemme – profesjonelt og fagmessig utført av lokale fagfolk.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg