Slik velger du riktig kledning
Det finnes mange typer utvendig panel å velge mellom til hus. Få oversikten slik at du enkelt kan ta valget når du skal bytte kledning.
Skal du skifte kledning? Det er lurt å sjekke hvilke muligheter du har før du velger utvendig panel på boligen. Skal den være liggende eller stående, og med enkel eller dobbel fals?
Det aller første mange lurer på, er når man egentlig må bytte kledning?
– Hvis det er råte i kledningen, må du skifte den ut. Der maling eventuelt har løsnet, kan du kjenne etter om kledningen er myk. Det er et tegn på råte, forteller Lars Støvset.
Han er butikksjef hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik, og har lang erfaring med å hjelpe kunder som trenger råd og tips til vedlikeholdsarbeid.
Se vår store guide: Alt om utvendig kledning til hus og hytte
Dersom kledningen ikke er råtten, er det ikke nødvendig å bytte – med mindre det er et ønske om ny kledning, for eksempel hvis du skal skifte til en mer vedlikeholdsvennlig kledning.
Her finner du svaret på de seks mest stilte spørsmålene rundt kledning og utvendig panel. Spør gjerne en av våre eksperter hos ditt lokale Byggtorget hvis du lurer på noe mer!
Bilde: Stående kledning, dobbelfals rett (ny type). Foto: G3 Gausdal Treindustrier/RicardoFoto.no
Det er en vertikal kledning som finnes i mange ulike profiler. Du får stående kledning i både klassisk og moderne stil. Stående brukes mye på moderne hus, som for eksempel hus i funkisstil. Fordelen med stående kledning er god vannavrenning. En ulempe kan være at dersom du får råte nederst på bordet, der det er mest utsatt, må du bytte hele bordet. Dessuten gir det litt mer svinn/kapp ved montering.
– Stående kledning i dobbelfals rett med fem millimeter spalte, er populært i dag, og gir et litt minimalistisk utseende. Det passer kanskje ikke så godt på 80-og 90-tallshus, men det er jo smak og behag, forteller bygningsingeniør og selger Jan Henrik Stokke Brudal hos trevirkeprodusenten Hasås.
Les også: Dette er dobbelfals kledning
Bilde: Liggende kledning. Foto: Moelven
Det er en horisontal kledning, som også finnes i flere profiler. Den mest vanlige er dobbelfals gammel type. Dobbelfals ny type er strammere og mer minimalistisk i stilen. Fordelen med liggende kledning er at den er raskere å montere, og gir lite svinn/kapp. Det er også lettere å bytte det nederste bordet ved råte. Ulempen med dobbelfalset liggende kledning, er dårligere vannavrenning og at det lettere legger seg smuss på oversiden av bordene.
Les også: Dette er termofuru og varmebehandlet kledning
Bilde: Vestlandskledning er en skrå liggende, enkeltfalset kledning. Foto: Moelven
Det er en skrå liggende, enkelfalset kledning, med noe tykkere bord enn vanlig, Dette er en eldre type profil som nok er mer vanlig på Vestlandet og på eldre hus i andre deler av landet.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilde: Tømmermannskledning. Foto: Moelven
Det er en stående kledning med litt eldre design, der to rektangulære bord ligger over og under hverandre annenhver gang. Typisk 70-tallskledning på husbankhus og mye brukt i tidligere tider.
– Kledningen er normalt dyrere enn liggende kledning fordi det går mer materiale, og den er også mer tidkrevende å montere, forklarer Jan Henrik Stokke Brudal hos Hasås.
Les også: Derfor bør du velge vedlikeholdsfri kledning
Bilde: Stående sveitserkledning med dobbelstaff. Foto: Bergene Holm
Det er en stående kledning, med perle/pølse på hver side av bordet, med not og fjær, ikke falset. Det passer inn der man ønsker en gammeldags, klassisk stil som på sveitserhus.
Bilde: Denne kledningsprofilen heter dobbelfals rettkant med fuge. Foto: Talgø MøreRoyal
En kledning med dobbelfals har fals på begge sider. Enkelfals har bare fals på én side og ligger over det neste kledningsbordet. Det gjør at den blir tykkere i byggehøyde enn dobbelfalset. Enkelfals gir en tydelig skyggeeffekt, er teknisk god og gir god lufting bak kledningen.
Både Moelven og Hasås har gode beskrivelser på sine nettsider av hvordan du skifter utvendig kledning dersom du ønsker å gjøre dette selv. Alternativt kan også vi i Byggtorget hjelpe deg, les mer om vår tjeneste Ferdig Snekra her.
Generelle tips til deg som skal montere ny kledning:
Kilde: Moelven og Hasås
Det finnes mange typer utvendig panel å velge mellom til hus. Få oversikten slik at du enkelt kan ta valget når du skal bytte kledning.
Har du gammel kledning på husfasaden og lurer på om den må skiftes ut? Slik sjekker du om alt er i orden, eller om du må skifte kledningen.
Varmebehandlet furu, også kjent som termofuru, er et vedlikeholdsvennlig alternativ til den tradisjonelle kledningen.
Kledningen på huset ditt er virkelig med på å skape stilen. Hva kledning med dobbelfals er, og de ulike uttrykkene du kan oppnå med utvendig panel, ser du her.
Vedlikeholdsfri eller vedlikeholdsvennlig kledning er et godt valg for deg som ikke vil bruke mye tid på utvendig husarbeid. Du kan satse på trevirke behandlet på forskjellige måter for å stå imot vær og vind, eller tresorter som fra naturens side tåler mye.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet