Spørsmål og svar om bytte av kledning
Skal du skifte kledning? Det er lurt å sjekke hvilke muligheter du har før du velger utvendig panel på boligen. Skal den være liggende eller stående, og med enkel eller dobbel fals?
Har du gammel kledning på husfasaden og lurer på om den må skiftes ut? Slik sjekker du om alt er i orden, eller om du må skifte kledningen.
Kledningen på huset eller hytta er med på å skape et stabilt og godt innemiljø. Trekledning har en teknisk levetid på minst 40-50 år dersom du gjør normalt med vedlikehold og unngår råteskade.
Derfor er det viktig å sjekke den jevnlig for sprekker, misfarging og teksturforandringer. Har treverket blitt mykt eller gir etter når du stikker en spiss gjenstand i det, er det et sikkert tegn på at du må bytte kledning.
Les også: Spørsmål og svar om skifte av kledning
Bilde: Med årlig sjekk av kledningen vet du om den må byttes. Foto: G3 Gausdal Treindustrier
Det er viktig å sjekke kledningen jevnlig. Det kan du gjøre samtidig med en årlig fasadevask.
Se etter åpninger og sprekker, buler og bobler i kledningen kan være tegn på fukt og råte. Se over og kjenn etter i underkant av kledningen at det er malt, tørt og fast.
Husk også å kontrollere bunnsvillen, bjelken som er lagt på grunnmuren. Sjekk den med en spiss gjenstand skrått inn under kledningen.
Les også: Impregnert eller «ferdigmalt» kledning til hus og hytte?
Råteskade kan også oppstå i relativt nye kledninger, så vær nøye med vedlikehold helt fra start. Stående kledning er mer utsatt for råte nederst på bordene og ved vinduene enn liggende kledning.
I tillegg til å bytte kledning ved skade, er det et par tilfeller til hvor du må skifte den ut:
Bilde: Malmfuru er en vedlikeholdsvennlig kledning. Foto: Hasås
Minimalt med vedlikehold og en fasade du slipper å male eller beise er drømmen for mange. En vedlikeholdsvennlig kledning trenger i mange tilfeller bare å behandles for å friske opp utseendet.
Les også: Slik velger du riktig kledning
Eksempler på vedlikeholdsvennlig kledning er royalimpregnert kledning, accoya, kebony, termotre, malmfuru og sibirsk lerk. Enkelte kledningstyper får patina dersom de ikke overflatebehandles.
Ønsker du en vedlikeholdsvennlig fasade bør du vurdere fargede fasadeskruer i samme farge som kledningen.
Da får du en flott fasade nesten uten synlige skruehoder, og skruene er også enkle å jobbe med. Fra ESSVE får du både rustfrie og syrefaste skruer.
Skal du skifte kledning? Det er lurt å sjekke hvilke muligheter du har før du velger utvendig panel på boligen. Skal den være liggende eller stående, og med enkel eller dobbel fals?
Vedlikeholdsfri eller vedlikeholdsvennlig kledning er et godt valg for deg som ikke vil bruke mye tid på utvendig husarbeid. Du kan satse på trevirke behandlet på forskjellige måter for å stå imot vær og vind, eller tresorter som fra naturens side tåler mye.
Kledningen på huset ditt er virkelig med på å skape stilen. Hva kledning med dobbelfals er, og de ulike uttrykkene du kan oppnå med utvendig panel, ser du her.
Det finnes mange typer utvendig panel å velge mellom til hus. Få oversikten slik at du enkelt kan ta valget når du skal bytte kledning.
Trenger våningshuset ny kledning eller låven har tørre og sprukne bord? Velg ferdigbehandlet kledning og slipp malejobben.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet