Byggtorget logoByggtorget logo
Lite bygg som står under vann og som får vannskader.Lite bygg som står under vann og som får vannskader.
Lite bygg som står under vann og som får vannskader.Lite bygg som står under vann og som får vannskader.

Vannskader i bolig: Utstyret du trenger til opptørking og skadebegrensning

Er boligen eller hytta rammet av flom eller andre vannskader, er det viktig å raskt ta grep for å hindre ytterligere skader og muggvekst. Byggtørker og luftavfukter er blant utstyret du trenger.

Da ekstremværet “Hans” rammet Sør-Norge med store nedbørsmengder og flom i august 2023, fikk mange oppleve hvor utsatt deres eiendom kan være ved slike naturhendelser.

All statistikk og forskning viser at det er stor grunn til å forvente at lignende ekstremvær rammer oss stadig hyppigere i årene som kommer.

Som hus- og hytteeier ligger mye av jobben i å utføre forebyggende tiltak der det er mulig. Dersom oversvømmelsen likevel er uunngåelig, er det like viktig å vite hvilke skadebegrensende tiltak du kan gjøre mens du venter på hjelp fra forsikringsselskap og håndverkere.

Dekker forsikringen vannskader?

Så fort som mulig (og helst før skaden har skjedd) bør du sjekke om forsikringsavtalen din dekker skader forårsaket av flom. Det er ikke alle som har flomforsikring som standard i sine forsikringspoliser.

Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt så raskt som mulig etter at skaden har oppstått. Fortell dem om omfanget av skaden og be om veiledning til hvordan du skal starte forsikringsprosessen. Det er lurt å ta bilder og dokumentere alle skadene eiendommen eller boligen din er påført, til når du i ettertid skal sende inn krav til forsikringsselskapet.

Det er også en god idé å lagre alle kvitteringer og dokumentasjon for utgifter knyttet til skadene og rehabiliteringen.

Utstyret du trenger ved vannskader

Lensepumpe

Dersom vannet trenger inn i kjelleren eller andre rom, kan det være nødvendig med en lensepumpe for å pumpe vannet ut igjen av bygget. Det finnes lensepumpe med nivåvakt som aktiveres automatisk når vannet når et visst nivå, og lensepumper som krever manuell aktivering.

For begrensede vannskader kan en mindre, bærbar lensepumpe være nok, mens store oversvømmelser trenger ofte en større, industriell lensepumpe for å ta unna alt vannet.

Byggtørker

Med en byggtørker kan du på kort tid fjerne store mengder vann fra strukturer og materialer, noe som er avgjørende for å forhindre strukturell skade og muggvekst.

En byggtørker er større og har mye bedre kapasitet enn en luftavfukter, og vil derfor sørge for raskere tørking når det er snakk om omfattende vannskader i bygget.

Luftavfukter

Luftavfukteren bruker du i tillegg til byggtørkeren, og i etterkant av den mest akutte fasen.

En luftavfukter virker ved at den trekker fuktig luft inn i maskinen, der den kondenserer vannet og blåser tørr luft tilbake ut i rommet. Dette er ofte nødvendig å gjøre i lengre tid etter en vannskade, for å forhindre muggvekst og sørge for et komfortabelt og tørt inneklima.

For å få tørre gulv og vegger, må det være luftfuktighet i rommet på mellom 35-40 prosent. Alle vinduer og dører må være lukket mens du har på luftfukteren for å unngå at den bruker ekstra energi på å avfukte luften som kommer utenfra. Stopp prosessen når du er nede i 12-15 prosent fukt i gulv og vegger.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Flat takstein på hus ved sjøen.Flat takstein på hus ved sjøen.
Hus med rakrenne som viser at det er viktig å rense takrenner.Hus med rakrenne som viser at det er viktig å rense takrenner.

Bilder over: Å sjekke at taket er tett og å rense takrenner er viktig for å forebygge vannskader. Foto: Benders & Isola

Forebygging av flomskader

Det er ikke alltid mulig å unngå skader som følge av overraskende ekstremvær, men noen forebyggende tiltak er det alltid lurt å gjennomføre. Sørg for årlig vedlikehold av eiendommen, og sjekk blant annet dette:

1. Er taket fortsatt tett?

Les mer om hvordan du gjør taksjekken selv.

2. Leder takrennene bort vannet?

Rens takrenner og nedløpsystemer for mose, løv og annet nedfall. Sjekk at vannet ledes vekk fra grunnmuren. Du kan også plassere en beholder på bakken som samler opp regnvannet fra taket, det kan brukes på nytt til vanning i hagen.

Trenger du nye takrenner? Se hele vårt utvalg her.

3. Fungerer dreneringen?

God drenering er med på å hindre oversvømmelse og vannskader i kjelleren. Dersom du vet at dreneringen rundt grunnmur ikke fungerer optimalt, lønner det seg å prioritere dette foran andre oppussingsprosjekter.

Byggtorget har det du trenger av blant annet grunnmursplater og drensrør til dette arbeidet.

Byggtorget hjelper deg

Ingen er på flere steder i landet enn Byggtorget, og våre lokale fagfolk er tilgjengelige i alle byggevarehus for deg som trenger råd eller bistand.

Vårt hjerte hamrer for lokalmiljøet!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg