Byggtorget logoByggtorget logo
Hvit slett dør inne i lys stue.Hvit slett dør inne i lys stue.
Hvit slett dør inne i lys stue.Hvit slett dør inne i lys stue.

Dette bør du tenke på når du skal velge innerdør

Innerdører kan være så mye mer enn bare et praktisk skille mellom rom. Kvalitet, farge, overflate og størrelse gir uendelige muligheter til å spesialtilpasse dørene til ditt hjem.

Innerdører er en viktig del av husets stil og stemning. Når du velger nye dører, bør du velge et design som passer til hjemmet ditt. La døren bli en del av interiøret, ikke bare et praktisk skille mellom to rom.

Her er det fullt mulig å kombinere farger og former med ulike overflater, fyllinger, glass og karmløsning. Du kan også få dører med lydisolerende egenskaper, skyvedører og et stort utvalg dobbeldører.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Fem gode tips til deg som skal kjøpe nye innerdører:

  1. Velg et design på døren som passer din bolig. Er du i tvil om hva som passer hos deg? Flere leverandører har apper som kan hjelpe deg i ditt valg, for eksempel Door Designer fra Swedoor.
  2. Velg dør etter rommets funksjon: Har du behov for å dempe støyen inn til et rom, bør du velge en støydempende dør. Ønsker du å skjerme av spisestuen er en dobbel glassdør et populært valg.
  3. Må du bytte hele karmen eller bare dørbladet? «Snap in»-hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad.
  4. Trenger du å spare gulvplass? Velg skyvedør.
  5. Husk at pris og kvalitet henger sammen. På innerdører er det som regel tre forskjellige kvalitetsnivåer, og de prises deretter.

Pris vs. kvalitet på innerdør

Det finnes tre forskjellige kvalitetsnivåer på innerdører:

  • Formpressede dører (også kalt lette dører) er velkjente dører med dype utforminger. Døren har en formpresset fiberplate ytterst og en honeycomb-fylling i midten, noe som gjør den svært lett.
  • En kompakt dør har det samme utvendige designet som en formpresset dør, men har en kjerne av rørspon. Dette gjør at den har vesentlig bedre lydreduksjon og er tyngre enn en formpresset dør.
  • Massiv dør er tradisjonsrike dører med massiv stamme, kombinert med splittet og limt ramtre. Dette gir en meget stabil dør ned til minste detalj, der man kjenner tyngden og kvaliteten når man åpner og lukker.

For best mulig lydreduksjon, stabilitet og kvalitet anbefales det alltid å velge en kompakt eller massiv dør.

Dobbeldør eller skyvedør?

For å spare gulvplass kan du sette inn en skyvedør. En hengslet dør tar opp ca. 1,2 m2 gulvplass, og 0,8 løpemeter møbleringsbar vegg for å svinge 180 grader. Det kan være verdifull plass å spare, spesielt i mindre rom som garderober, vaskerom og gjestetoalett.  Stort sett alle innerdører kan leveres som skyvedører, men husk å planlegge for det før veggen bygges.

Les også: Velg skyvedør som innerdør

Swedoor svarte dører inne med glass og skyvefunksjon i et moderne hus.Swedoor svarte dører inne med glass og skyvefunksjon i et moderne hus.
Hvit dobbeldør inne med glass og sprosser fra Swedoor.Hvit dobbeldør inne med glass og sprosser fra Swedoor.

Bilder over: Sort, dobbel skyvedør med glass for å spare gulvplass, eller hvit dobbeldør for et ekstra luftig inntrykk? Foto: Swedoor

Har du derimot god plass, kan du vurdere innerdører med sidefelt eller dobbeldør. Dette gir et herskapelig, luftig inntrykk og gir god romfølelse. De fleste innerdører kan bestilles som tofløyet dør, og flere av modellene har også tilpasset sidefelt i samme design. Sidefelt kan fås i både formpresset, kompakt og massiv utgave.

Du får også dører med spennende løsninger, blant annet dører med moderne overflater og innovative løsninger som tavle, whiteboard, speil og glass.

Les også: Finn riktig dørmål

Farge på innerdørene?

Turkis dør inne i hvitt kjøkken med hvite murvegger.Turkis dør inne i hvitt kjøkken med hvite murvegger.
Moderne stue med blå vegg og innerdør fra Bygg1 i samme farge som veggen.Moderne stue med blå vegg og innerdør fra Bygg1 i samme farge som veggen.

Bilder over: Du kan bestille dører i akkurat den fargen du selv liker best. Den lyseblå døren er dørmodellen Quatro fra Bygg1 i en spesialfarge. Foto: Swedoor & Bygg1

Helheten ligger i detaljene. En ganske synlig detalj, er fargen på døren. Siden hvitmalte dører kom på markedet, har fargen NCS S 0502-Y, også kalt bomull, vært standard. Dette gjelder også de fleste andre malte byggevarer.

Vi har imidlertid lenge sett en stor økning i etterspørselen av dører og karmer i fargen NCS S 0500-N, klassisk hvit, som er en mer nøytral farge og trygt kan brukes opp mot alle fargetoner. Vil du gjøre noe helt annet, kan du vurdere svart eller grå. Svart er helt klart den nye trendfargen, både hjemme og på hytta. Stadig flere velger svart kjøkken, vinduskarmer, VVS-artikler og dører. Svarte og klassisk hvite innerdører kan med fordel kombineres, for å myke opp eller lage kontrast. For å få et gjennomført resultat kan du også velge svarte dørvridere og wc-signalskilt.

Glassdør inn til badet

Moderne bad med svart dør og frostet glass.

Bilde: Svart, frostet glassdør inn til badet. Foto: Bygg1

Bad og toalett er typiske rom der det kan være fint med litt ekstra lys, men det er samtidig ikke ønskelig med innsyn. Badet vil føles utrolig mye større og mer åpent med en glassdør i frostet glass. Frostet glass gir deg mye lys og god skjerming, ingen vil kunne se annet enn skygger på innsiden. Glasset er herdet, slik at sikkerheten er bevart.

Branndør og lydisolerende dør

I en del tilfeller trenger du innerdører som gir deg noen ekstra egenskaper. Dører med brannhemmende egenskaper isolerer mot brann og sørger for et sikkert og trygt miljø. Avhengig av klassifisering og utseende kan du tilpasse din branndør til ditt miljø. I private hjem er det mest vanlig med en branndør i tre. Tredørene leveres i et bredt utvalg farge, malte overflater, laminater og finér, slik at du finner en løsning som passer.

Det finnes også ståldører med fokus på brann og mekanisk styrke. Disse kommer i et bredt utvalg av standardiserte ståldører. Dermed kan du velge en dør med passende utseende og farge til miljøet i ditt bygg. Til tross for at ståldørene er standardiserte, kan du velge mellom et utvalg av karmer, terskler og ulike beslag.

Les også: Slik bytter du dørblad selv

Trenger du en dør til et lydstudio, kinorom, øvingslokale eller lignende rom der god lyddemping er ønskelig, er det lurt å gå for en dør med lyddempende egenskaper. I enkelte rom kan det faktisk også egne seg å montere to lydisolerende dører i samme lysåpning for å få økt støyisolerende effekt.

Når det gjelder normale dører, bør du også tenke litt på lyd. Vi anbefaler alltid å velge kompakt dør eller massiv dør. Dette for å oppnå god lydreduserende evne. Om du velger en kompakt dør med pakning oppnår du veldig god lydreduserende evne fremfor en lett formpresset dør. Velg kompakt eller massiv dør inn til rom som soverom, toalett eller vaskerom.

Hvordan måler man en innerdør og hva er en standard dør?

Mål døren og samsvarer dette med listen, er døren i standard mål.

  1. Bredde dørblad: 62,6 – 72,6 – 82,6 eller 92,6 cm
  2. Høyde dørblad: 184 – 194 eller 204 cm
  3. Høyde senter lås til nedre dørblad: 98 eller 103 cm
  4. Høyde senter øvre hengsle til øvre dørblad: 20 eller 25 cm
  5. Senteravstand mellom «snap in» hengsler: 154 cm

«Snap in» hengsler ble standard på alle nye dører i 1972. Dette gjør at man kun trenger å bytte dørblad.

Lengden på skåtetappen kan justeres på innsiden (før montering) ved hjelp av et skrujern.

Hvis du synes det er vanskelig å vite hva du skal velge, bør du ta turen innom ditt lokale byggevarehus. Vi i Byggtorget hjelper deg gjerne! Vi kan også bistå i jobben med å bestille og montere dine nye innerdører – spør oss gjerne om en uforpliktende befaring.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg