Male huset? Dette er årets fargetrender
Nå er det varme jordfarger i brunt, gult og rødt som gjelder, og gjerne i matt glansgrad. Les mer om årets trender på fasaden her.
Når du skal velge maling eller beis ute, er det først og fremst et spørsmål om smak, stil og beliggenhet. Her får du en oversikt over ulike typer beis, og litt om når du bør gå for maling.
– Uansett hva du velger, er det viktig å tenke på at både sol og vind sliter på beisen. Solveggen må gjerne beises oftere, og det samme kan gjelde de veggene som er utsatt for mye vind på fjellet eller ved sjøen, understreker teknisk sjef i Gjøco, Ingeborg Venås.
Nettopp fordi været har så mye å si, er det vanskelig å være helt absolutt på varigheten til beis og maling. Men en kvalitetsmaling eller -beis vil gjøre vedlikeholdsintervallene lengre.
– Resultatet, og dermed varigheten, påvirkes også av forarbeidet. Det er svært viktig at underlaget er rent, tørt og fast før du setter i gang, sier Venås.
Hos Byggtorget finner du effektive rengjøringsmidler som er enkle i bruk, slik at det viktige forarbeidet ikke blir et stort ork.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Dette er en beis som dekker mer enn den transparente, men ikke så mye som maling. Også dekkbeis kan blandes til mange forskjellige farger.
– Vår Drygolin Pluss Oljedekkbeis dekker godt, men du kan fortsatt se for eksempel kvist i treverket. Du må altså spørre deg selv hvor mye av treets egenart du vil ha fram, før du velger enten transparent oljebeis eller dekkbeis, forklarer Jonas Borvik Knutsen, merkevaresjef for Jotun i Skandinavia.
Bilde: DRYGOLIN Pluss Oljedekkbeis i fargen 1108 Fyn, vindu i fargen 0099 Sort og grunnmur i fargen 1402 Canvas. Foto: Jotun
Én liter beis eller maling dekker ca. 8-10 m² per liter. Husk også at en ru overflate vil suge til seg mer beis enn en glatt overflate. Det går generelt mindre beis til det andre strøket enn det første.
Beis trenger inn i treverket, mens maling legger seg som en beskyttende film på treverket. Visuelt er forskjellen at beis lar trestrukturen skinne gjennom, mens maling dekker treverket.
Når du velger behandling til husfasaden, bør du tenke på hvor ofte du er villig til å male huset, og hvilket uttrykk du er ute etter.
Beis er transparent og beholder og synliggjør den flotte strukturen i treverket. Maling dekker og demper strukturen, mens dekkbeis er en mellomting. Generelt holder maling lenger, fordi den danner den tykkeste filmen på treverket. Kvalitetsmaling kan holde i opptil 16 år.
Husk at fasaden bør vaskes med utvendig husvask hvert år for å fjerne skitt, alger og svertesopp.
Les også: Maling av panel
Kjøp kvalitetsmaling og pensler for best mulig resultat. Med rimelig maling risikerer du nemlig å måtte male oftere. Gode pensler koster litt mer, men penselen skal være slitesterk og kunne ta opp mye maling når du dypper den i malingsspannet for å få best mulig resultat.
Bilder over: Jotun Trebitt Oljebeis 0675 Seterbrun er den mest populære fargen, og tar seg spesielt godt ut på hytter. Foto: Jotun
Dersom du vil se den fine trestrukturen tydelig gjennom beisen, velger du en transparent oljebeis. De kan blandes til en lang rekke farger, så her har du mange muligheter. Bestselgeren Jotun Trebitt Oljebeis har vært på markedet i 50 år – kontinuerlig videreutviklet og forbedret underveis.
Les også: Fargetrender utendørs
– 0675 Seterbrun er den mest populære fargen. Den er mørk brun, egner seg både til hus og hytter, og føyer seg godt inn der man vil ta hensyn til naturen rundt, forteller skandinavisk fargesjef i Jotun, Nina Klæboe Mørkve.
Jotun har også stor suksess med beis i lysere farger, såkalte mellomtoner, som gjerne brukes for å gi noe av det samme utseende som ubehandlet kjerneved.
– Fordelen med beis er at det gir en jevnere farge på hele huset. Treslag som er vedlikeholdsvennlige fra naturens side og ikke overflatebehandles, kan få en ujevn farge på ytterveggen. Da kan en lysere beis på annen type kledning være et godt alternativ dersom det er denne stilen du er ute etter, forklarer Mørkve.
Bilde: Hytte beiset med oljedekkbeis fra Gjøco i fargen Snøhvit 81001. Foto: Gjøco
Gjøco tilbyr både Herregård Exclusive og fjorårets nyhet, Herregård oljebeis matt, som gir et litt mer sofistikert uttrykk. En mattere beis ble først etterspurt av arkitekter, og nå kommer kundene etter.
Les også: Populært valg: Ytterdør med sidefelt
Bilder over: Hus behandlet med tjærebeis (t.v) og hytte behandlet med oljedekkbeis (t.h). Foto: Gjøco
Tjærebeis er et produkt som brukes mye på hytter. Den er blankere enn annen beis, og tørker saktere.
– Den blir litt gyllen fordi den inneholder tjære, men det er ikke det samme som å tjærebre, slik man gjorde før. Den varer ikke lenger enn annen beis, forklarer Ingeborg Venås i Gjøco.
Les også: Tips til vedlikehold av terrassen
Hun legger til at Gjøcos tjærebeis er spesielt populær til hytter, kanskje også fordi lukten gir noen gode assosiasjoner til gamle hus.
Bilde: Drygolin Nordic Extreme maling i fargen 1392 Gul antikk. Foto: Jotun
Det er ikke alltid beis er den rette overflatebehandlingen. I noen områder av landet og på noen typer hus er maling helt klart det riktige valget. I en sørlandsby er for eksempel eldre hus gjerne hvitmalte. Også en del andre steder har tradisjoner for arkitektur og fargebruk, som det er naturlig å følge. Maling varer dessuten lenger. Også før du maler må du være påpasselig med forarbeidet, og male etter behov. Det kan være mange års forskjell i behov for påfyll, avhengig av hvordan sol og vind treffer huset eller hytta.
Les også: Nye vinduer? Tenk gjennom dette
– Husk at du ikke kan beise over maling, men du kan male over beis, om det skulle være aktuelt, sier Jonas Borvik Knutsen i Jotun.
Bilde: Irene Nygård er utdannet maler og bistår gjerne med tips og veiledning i malingsavdelingen hos Byggtorget Odal innkjøpslag på Skarnes. Foto: Byggtorget
Når du står der i byggevarehuset og skal handle beis eller maling, bør du spørre oss om hjelp til å sjekke graden av UV-beskyttelse på produktet, tørketid, hvilken temperatur produktet tåler når du jobber med det, hvordan du best gjør overflaten klar før du maler eller beiser, og ikke minst hva du trenger av utstyr.
Det er greit å få oversikt før du setter i gang. Da føler du deg tryggere og jobben går mye lettere.
Nå er det varme jordfarger i brunt, gult og rødt som gjelder, og gjerne i matt glansgrad. Les mer om årets trender på fasaden her.
Skal du male ubehandlet panel, lakkert furu eller annet trepanel som for eksempel gran? Med disse tipsene blir maling av trepanel en enkel affære.
Nå vil vi ha det fargerikt og vakkert hjemme. Vi gir deg tips til hvordan du bruker årets fargetrender for å skape den gode stemningen hjemme hos deg.
Å male veggene inne er en enkel måte å fornye rommet på. Hvordan du maler veggen og hva du må vite om grunning og vask av vegg før maling, får du vite her.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet