Profilerte lister
Stua er ikke komplett før listene er på plass. Her er vår guide til det du må vite om ulike treslag, profilerte lister og farger på listverk til vegg, gulv og tak.
Det finnes mye å velge i når du skal plukke ut lister til tak, gulv og rundt dør og vinduer. Hvilken farge skal du ha på listene, og skal de være tynne, brede, profilerte eller glatte?
Listverk og karmer kan gi akkurat det personlige uttrykket du ønsker. Vær bevisst på både form og farge, slik at du velger listverk som tilfører boligen noe ekstra. Hvilke lister du velger, har mye å si for helhetsinntrykket og overgangene mellom de ulike elementene i interiøret.
– Lister og karmer kan sette et preg på interiøret, eller de kan være diskret og gli inn i helheten, sier Kathrine Anvik-Krogstad hos Combiwood Barkevik AS.
De er en av Byggtorgets leverandører av listverk, panel og spileplater.
– I eldre hus velger man gjerne brede, profilerte lister som lager tydelige rammer rundt vinduer og dører. I moderne hus er det vanligst å velge enkelt, slett listverk som gir et mer diskret preg, forteller hun.
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilde: Bredere og profilerte lister er tilbake i trendbildet. Foto: Combiwood Barkevik AS
Stadig flere velger bredere fotlister i overgangen mellom gulv og vegg, men rom med stor takhøyde kler også bredere taklist.
Les også: Alt om profilerte lister
På lister kan du leke deg med ulike farger i rommet for å skape kontraster, eller du kan velge små nyanseforskjeller for et rom som går mer ton-i-ton.
Ønsker du farge på listene, men er ikke så glad i å male? Både lister og karmer kan bestilles i fargekoden du ønsker. Bestillingstiden er cirka to uker.
– Vi ser mer og mer malt listverk i mørke farger. Særlig de siste årene har vi sett at mange velger lister som følger husets fargepalett, det gir et pent resultat og roer ned helhetsinntrykket, forteller Kathrine.
Gard Bogholm Sørvoll hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik tipser om å velge matchende fotlister fra samme produsent som gulvet.
– Det rammer inn gulvet ditt på en helt annen måte og gir et veldig pent sluttresultat.
Bilde: Listverk i samme materiale som vegg og tak gir en helhetlig følelse. Foto: Bergene Holm AS
Mange velger å male lister i samme farge som veggene og taket. Det gir et rolig uttrykk til rommet, selv med fargerike vegger, og vil også gi inntrykk av at takhøyden er høyere.
Bilde: Sorte lister gir et elegant uttrykk. Foto: Bergene Holm AS
Sorte lister er blitt mer vanlig, det gir et eksklusivt uttrykk og er inspirert av hotelltrenden. Skal du ha sorte lister vil du få et helhetlig uttrykk ved også å velge andre detaljer i sort, som for eksempel dørhåndtak.
Bilde: Hvite lister er det vanligste valget, og er enkelt å male om dersom du angrer. Foto: Combiwood Barkevik AS
Hvite lister er enkelt å kombinere med andre farger og er et enkelt valg som passer inn hos de aller fleste. En fordel med hvite lister er at om du angrer på valget, så er det enkelt å male dem.
Lagerførte hvite lister kommer gjerne i fargene bomull og klassisk hvit.
Bilde: Lister i samme farge som gulvet gir en sømløs overgang. Foto: Moelven
Beisede lister eller listverk med pigment i lakken er stadig mer populært. Særlig på hytter, men også i boliger. Mange velger ubehandlet listverk som de enten beiser selv eller bestiller ferdig beiset. Beis og pigmentert lakk gir et fint, rustikt uttrykk.
Les også: Hvilken farge skal gulvet ditt ha?
Om du går for ubehandlede lister eller ferdigmalte er opp til deg. Ferdigmalte er fort gjort, men husk at du får spikerhull i listene, med mindre du monterer listene med lim. Med ubehandlede lister må du ta malejobben selv, men du får malt over spikerhodene i samme slengen.
Tynne lister passer godt til en moderne og strammere interiørstil, og da uten profil. Den glatte listen vil understreke det minimalistiske og gi en enkel stil. Tynne glatte lister passer til mange ulike interiør og er derfor et trygt valg for deg som er usikker.
Bilde: Velg smale gulvlister til et moderne interiør. Foto: Moelven
Gulvlister dekker glippen mellom vegg og gulvet og kan enten ha samme farge som veggene, eller samme farge som gulvet. En smal gulvlist velger du dersom du ønsker en minimalistisk og enkel interiørstil.
De aller tynneste listene du ser i våre byggevarehus er feielister som brukes til å tette mellomrommet mellom en gulvlist og gulvet eller mellom en dørterskel og gulvet.
Bilde: Velg brede lister med profil for å ramme inn vinduene. Foto: Combiwood Barkevik AS
Brede lister er kommet tilbake i trendbildet de siste sesongene, og gjør seg særlig godt i rom med god takhøyde. Brede lister rundt vinduet gir en ekstra detalj i rommet, og velger du i tillegg profilerte lister vil rommet få en mer herskapelig stil. Ønsker du å fremheve listene ekstra kan du male dem i en annen farge enn veggen.
Les også: Profilerte lister
Lister til vindu heter gerikter eller karmlist, og er visuelt pene fra tre sider.
Bilde: Lister i samme farge som gulv og vegger er blitt stadig mer populært. Foto: Combiwood
Listverk kommer i forskjellige trematerialer, fra eik og furu til bjørk og ask. Samtidig som det er mer farger på listene, er det også blitt vanligere å velge listverk i samme farge og treverk som gulvet, det gir et sømløst utseende.
Eik og furu er de vanligste materialene på listverk, og eik regner gjerne for å være best egnet som gulvlister.
– Furu er det mest brukte treslaget på listverk, men det brukes også en del eik til gulvlister og til smålister som feielister og kvartstaff. Eik er et mye hardere treslag enn furu, forteller Pål Thomas Kvil, interiørsjef i Moelven.
Be gjerne om tips fra oss i Byggtorget hvis du er usikker på hva du skal velge.
Stua er ikke komplett før listene er på plass. Her er vår guide til det du må vite om ulike treslag, profilerte lister og farger på listverk til vegg, gulv og tak.
Ved å slipe parkettgulvet fjerner du slitasje, riper og misfarging. Det er flere fordeler med å slipe gulvet, men også noen forbehold du bør ta. Her er sjekklisten.
Kan du ha både mørkt gulv og mørke vegger? Her er fem ting du bør tenke på før du velger lyst eller mørkt gulv.
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
Når du skal male gulvet, er det flere ting du bør tenke på for å sikre et godt resultat. Se våre tips her.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet