5 ting du må tenke på før du velger nytt kjøkken
Lønner det seg å velge et klassisk design eller følge trendene når husets viktigste rom skal pusses opp? Her er smarte tips om kostnader, tidsbruk og planlegging til deg som skal bytte ut kjøkkenet.
Nordmenn elsker å pusse opp og har lenge vært i verdenstoppen, muligens fordi vi tilbringer så mye tid inne. Her er rommene vi fikser.
En tøffere økonomisk situasjon gjør at færre selger huset og flytter. Selv om 2024 har vært et tøft år for mange, ser det lysere ut i 2025 og det forventes en stabilisering i økonomien.
At færre flytter gjør kanskje også at vi har planer om å ta et ekstra tak hjemme neste år. Nordmenn er kjent for å være i verdenstoppen når det kommer til å pusse opp hjemme, og i 2022 pusset faktisk hele 43 prosent av nordmenn opp på en eller annen måte.
Her ser du hvilke rom vi oftest pusser opp (kilde: Prognosesenteret), og som trolig vil stå på planen for flere norske boligeiere i året som kommer. Blir du inspirert? Trykk på lenkene i teksten for å komme videre til tips og triks for ditt oppussingsprosjekt:
Hos Byggtorget får du lokal kompetanse og kyndig veiledning fra hyggelige fagfolk. Vi har tilgang til nesten alt du måtte trenge av byggevarer – resten kan vi skaffe. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Bilde: Stua er et av rommene vi pusser opp oftest. Foto: Fritzøe Engros
Stua er et av rommene vi tilbringer mye tid i, og i gjennomsnitt pusser vi opp stua hvert 9. år. I 2020 var det ca. 374 000 husholdninger som gjennomførte et oppussingsprosjekt i stua.
I stua er det vanligst å male vegger, bytte gulv eller slipe parkett, i tillegg til ny møblering og montering eller bygging av hyllesystemer.
Andre oppussingstiltak som kan forandre uttrykket i stue og andre rom er bytte av innerdører og listverk.
Les også: Inspirasjon til stua: Fire populære stiler
Bilder: I gangen er det gjerne gulv og garderobeskap vi gjør noe med når vi pusser opp. Foto: Langlo
Vi pusser opp gangen hvert 10. år og i 2020 var det ca. 293 000 husholdninger som gjorde nettopp det. De vanligste renoveringene som gjøres i gangen er bytte av gulv, gjerne til slitesterke gulv som tåler vannsøl, som fliser og vinyl. I tillegg er oppgradering av garderobeskap for yttertøy og sko og oppfriskning av veggene med maling eller tapet vanlige tiltak.
Les også: Hvordan velge nytt gulv?
Bilde: Mange tenker at å pusse opp kjøkkenet betyr totalrenovering, men du kan ta enklere grep for et nytt uttrykk. Foto: Drømmekjøkkenet
Kjøkken er regnet for å være et større oppussingsprosjekt, særlig om du skal bytte hele. I gjennomsnitt pusser vi opp kjøkkenet hvert 12. år, og i 2020 gjaldt dette ca. 240 000 husholdninger.
I 2025 vil du kanskje oppgradere til åpen kjøkkenløsning, ha et mer moderne kjøkken, et landlig kjøkken eller trenger nytt hyttekjøkken?
Trenger du tips til billig oppussing av kjøkkenet, kan du gjøre enkle endringer for å forandre uttrykket uten at du mister et fungerende kjøkken. Det kan for eksempel være å male frontene eller bytte detaljer som håndtak og armatur til en ny finish.
I tillegg er andre vanlige tiltak å oppgradere benkeplate og hvitevarer, samt å bytte til et mer slitesterkt gulv og male veggene.
Les også: Pusse opp kjøkkenet?
Les også: 5 ting du må tenke på før du velger nytt kjøkken
Les også: Den store kjøkkenvifte-guiden
Bilde: På soverommet er det gjerne vegger og gulv som oppgraderes, i tillegg til garderobeløsningen. Foto: Byggma
Selv om soverom kanskje er enklere å pusse opp enn kjøkkenet, pusser vi kun opp soverommet hvert 15. år.
I 2020 var det ca. 200 000 som pusset opp soverommet, og oppgraderingene går ofte i maling og tapetsering, å legge nytt gulv og å oppgradere gardobeløsninger.
Les også: Farge på soverom
Bilde: Å totalrenovere badet er en stor jobb, så ikke overraskende er dette rommet vi pusser opp sjeldnest. Foto: Sigdal
Å pusse opp bad er regnet for å være det største og dyreste oppussingsprosjektet du tar på deg i en bolig, sammen med kjøkkenet. Det er derfor kanskje ikke så rart at nordmenn pusser opp badet sjeldnere enn andre rom, i gjennomsnitt hvert 16-17 år.
I 2020 var det ca. 150 000 som pusset opp badet. Mange oppgraderinger badet er nok gjerne totalrenoveringer, men det kan også gjøres mindre prosjekter som bytte av baderomsmøblement og detaljer eller legge mikrosement. Noen velger også å male flisene på badet som en midlertidig løsning mens man sparer til en større renovering.
Les også: Pusse opp bad? Dette er årets baderomstrender
Selv om du må bruke fagfolk til mye på badet, kan du for eksempel montere baderomsplater selv dersom du er litt nevenyttig. Lurer du på hvordan du monterer baderomsplater? Se vår steg for steg-guide.
Planlegger du å pusse opp og gjerne skulle hatt noen å rådslå med om ulike valg og løsninger? Kom til oss i Byggtorget, så hjelper vi deg med å velge riktig ut ifra dine behov og lokale tradisjoner.
Vi snekres!
Lønner det seg å velge et klassisk design eller følge trendene når husets viktigste rom skal pusses opp? Her er smarte tips om kostnader, tidsbruk og planlegging til deg som skal bytte ut kjøkkenet.
Å etterisolere et gammelt hus gjør at du kan spare inn penger på strømregningen. Dette er etterisoleringen som lønner seg.
Nye vinduer vil hjelpe deg med å redusere strømregningen og få et bedre inneklima. Det er en stor, men smart investering å ta når boligen må energieffektiviseres.
Lær hvordan du monterer ytterdør med denne enkle fremgangsmåten.
Fortell oss hvem du er, og vi kan fortelle deg hvilket gulv du bør velge. Tenk behov og funksjon, det er et hav av muligheter rett under føttene dine.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet